Inici » Autor del mes, Destacat, Novetat, Teatre

Autor del mes: José Sanchis Sinisterra

29 febrer 2012 Un Comentari

Jose Sánchez SinisterraJosé Sanchis Sinisterra  (València, 1940) és un home de teatre en totes les seves facetes. Com a escriptor de textos teatrals és un dels autors més representats, reconeguts i premiats del panorama dramatúrgic espanyol contemporani, tant per la seva diversitat creativa com pel seu afany d’experimentar i renovar l’escena espanyola. Com a pedagog i docent, ha estat professor a l’Institut del Teatre de Barcelona  i professor de “Teoria i Història de la Representació Teatral” a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha escrit articles sobre teatre i ha participat en congressos sobre art dramàtic.

Els seus inicis són a València, dirigint grups de teatre universitari i independent entre 1957 i 1966 i creant l’Aula de Teatro i el Seminario de Teatro de la Universitat de València.

L’any 1977 funda a Barcelona el Teatro Fronterizo, un col·lectiu d’autors, actors i directors interessats en la investigació teatral  i l’any 1989 posa en marxa la Sala Beckett  de Barcelona, espai per a la investigació i l’experimentació escènica, que dirigeix fins l’any 1997 quan marxa a viure a Madrid.

L’any 2011 va engegar el Nuevo Teatro Fronterizo, com un nou projecte d’investigació teatral.

Té alguns dels més prestigiosos premis teatrals, entre els que destaquen el Premio Nacional de Teatro  (1990) i el Premio Nacional de Literatura Dramática (2003). Ha estat cinc vegades finalista com a millor autor teatral als Premios Max i n’ha estat guanyador en dues ocasions per Ay Carmela! (1999) i El lector por horas (2000).

Ha publicat assaigs i articles de teoria teatral i pedagogia en diverses publicacions, gran part d’ells recollits en el llibre La escena sin límites. En un altre llibre, Dramaturgia de textos narrativos  exposa el seu mètode sobre la teatralització de textos.

D’entre tota la seva producció, us destriem les obres de teatre que trobareu a la Biblioteca d’Horta-Can Mariner:

Ñaque o De piojos y actores; ¡Ay Carmela!. Madrid: Càtedra, 2008.

¡Ay, Carmela!; El lector por horas. Madrid: Espasa Calpe, 2011.

Flechas del ángel del olvido. Ciudad Real: Ñaque, 2004.

Teatro menor: 50 piezas breves; Pervertimento; Mísero próspero; Vacío. Ciudad Real: Ñaque, 2008.

Próspero sueña Julieta (o viceversa); Sangre lunar. Madrid: Fundamentos, 2010.

Terror y miseria en el primer franquismo. Madrid: Cátedra, 2003.

Vagas noticias de Klamm. Tarragona: Arola, 2009.

Valeria y los pájaros: comedia en tres actos, como las de antes. [Tarragona]: Arola, 2008.

“(…) VALERIA: Aquí Valeria, como cada noche… o casi… Llamando a aquellos que se fueron antes, pero que siguen, de algún modo, cerca… Y esta noche solicita la presencia de doña Lupe Molleja y de su hermana Doña Pola, que fueron madrinas de Benito García, primo de la antedicha Valeria… que hace más de un año dejó de manifestarse… Benito, quiero decir… Y eso es muy raro, porque él se manifestaba mucho, demasiado, diría yo, incluso cuando no debía, no sé si me explico…” Valeria y los pájaros.

 

One Comment »

  • Palimp said:

    Un auténtico genio, tiene piezas imprescindibles, menos conocido de lo que se merece.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.