Inici » Destacat, General, Itineraris literaris, Novetat

Ruta: la Barcelona cervantina

22 abril 2012 Sense Comentaris

LA BARCELONA CERVANTINA

Cervantes no ens precisa el lloc ni la data de naixement del Quixot, però sabem molt on i quan va morir: a Barcelona, l’estiu de 1614. Derrotat a la platja de la ciutat pel Cavaller de la Blanca Lluna.

Els capítols barcelonins (capítols LXI-LV de la segona part) formen un petit Quixot en el qual entren en trama moltes de les parelles principals de la trama: acció i contemplació, justícia i transgressió, armes i lletres, ficció i realitat, vida i lectura, amor i mort.

Barcelona és l’única ciutat real que apareix a la noverl·la. Això es deu a la visita que l’autor va realitzar a la nostra ciutat, i que el va impressionar tant com per incloure-la en el seu llibre: Cervantes canvia l’itinerari del seu personatge i el condueix cap a Barcelona. El Quixot acudirà a Barcelona per necessitat i per vocació. Així que Cervantes es va adaptar a l’experiència barcelonina instal•lant a la casa que se li havia assignat en el número 2 del passeig de Colom. Altres llocs habituals de la Barcelona cervantina foren: La plaça del vi (actual Plaça Antonio López), el Portal de Mar, Baluard del migdia, L’esglèsia de Santa Maria del Mar, La Mercè, La Catedral, els carrers del Pi, del Call, Perot lo lladre i Hospital. Montjuic, La Boqueria…

Dibujo de la entrada de don Quijote en Barcelona pintado por Jaume Pahissa Laporta en 1897

El filòleg Martí de Riquer ha creat escola amb la seva visió renovadora de l’obra. La Biblioteca de Catalunya hi ha la millor col · lecció cervantista del món. Per saber més podeu consultar:

Don Quijote en Barcelona / Miguel de Cervantes; edició de José María Micó. Barcelona : Peninsula, 2004. Demaneu la reserva del document

Cervantes en Barcelona / Martín de Riquer. Barcelona : El acantilado, 2005. Demaneu la reserva del document

Para leer a Cervantes
/ Martín de Riquer. Barcelona : El Acantilado, 2003. Demaneu la reserva del document

El Quijote desde el nacionalismo catalán, en torno el tercer centenario
/ Carme Riera. Madrid : Destino, 2005. Demaneu la reserva del document

Meditaciones del Quijote / José Ortega y Gasset. Madrid : Biblioteca Nueva, 2004. Demaneu la reserva del document

El Quijote como juego / Gonzalo Torrente Ballester. Madrid : Guadarrama, 1975. Demaneu la reserva del document

Tres miradas sobre el Quijote : Unamuno, Ortega, Zambrano / Fernando Pérez-Borbujo. Barcelona : Herder, 2010. Demaneu la reserva del document

Podeu trobar els fragments i texros originals dels capítols de la Barcelona del Quixot al bloc Taller cervantino del “Quijote” de Salvador García Bardón. I al mapa, la ruta sencera. Bona diada!!
Ver La Barcelona cervantina en un mapa más grande

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.