Inici » Destacat, General, Novetat, Poesia

Recordem a…Rosalía de Castro

21 febrer 2012 Sense Comentaris

Aquest any es celebren 175 anys del naixement de

Rosalía de Castro


Rosalía de Castro, poetessa i novel·lista, va néixer a Santiago de Compostel·la, el 24 de febrer de 1837. La seva mare era d’una família de la baixa noblesa i el seu pare sacerdot, tot i que en la seva partida de naixement consta com a filla de pares desconeguts. Hi ha poca informació sobre els seus estudis, o si realment els va tenir, es sap que li agradaven els versos, el dibuix i la música.

El 1856 es trasllada a viure a Madrid, on va conèixer a Manuel Murguía, amb qui es va casar dos anys més tard. Gràcies a ell entra en contacte amb Bécquer. Rosalía va tenir 7 fills, i el matrimoni va viure entre Madrid i Simancas. Sembla ser que no va ser feliç amb el seu marit, tot i que, va ser ell, qui la va convèncer per publicar la seva obra. La salut de Rosalía va ser sempre dèbil, i va viure dedicada a la seva família i la seva llar.

El 1857 va publicar el seu primer poemari, La Flor, després van seguir Cantares gallegos al 1863, i Follas Novas al 1880, ambdós escrits en gallec. Gràcies a Cantares gallegos l’autora es va convertir en una de les principals figures del anomenat “Rexurdimento” (renaixement cultural de la literatura gallega). El llibre amb reminiscències de la lírica galaic-portuguesa, va reunir poemes de caire popular i reivindicatiu, amb importants innovacions mètriques. A Follas Novas, ofereix un missatge de denúncia social, i a la vegada contempla el món i la humanitat amb infelicitat i dolor. Els seus versos també desprenen pinzellades intimistes.

En las orillas del Sar, una de les seves obres més importants, es va publicar en castellà el 1884. Els seus poemes, suposen l’entrada a la lírica moderna. Ens trobem amb versos de to íntim i tràgic que trenquen amb les formes mètriques tradicionals i d’intensa ressonància humana. Aquest llibre va ser l’últim que Rosalía va publicar en vida, ja que el 1885 va morir de càncer.

La seva poesia, gira entorn de diversos temes: la seva visió tradicional de la Galícia rural, el contingut metafísic pròxim a la filosofia existencial, i la denúncia de les condicions de vida dels pagesos gallecs, que els obliguen a l’emigració.

Rosalía també va ser autora de diverses novel·les, tot i que no va destacar en aquest camp. Entre d’altres obres en prosa trobem: La hija del mar (1859), Flavio (1861), Ruinas (1866) o El primer loco (1881).

Rosalía de Castro és considerada en l’actualitat, juntament amb Gustavo Adolfo Bécquer, com la precursora de la poesia espanyola moderna.

Més informació sobre Rosalía de Castro:

Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes

Rosalía de Castro

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.