Inici » Destacat, General, Poesia

Cicle de poesia:De pensament, paraula i obra. Maram al-Masri

29 desembre 2011 Sense Comentaris

El 3 de novembre  vam comptar a la biblioteca amb una convidada molt especial dins el cicle de poesia “ De pensament, paraula i obra”:

Maram  al-Masri.

Els poemes de Maram al-Masri (Latakia, Síria, 1962), més encara llegits per ella mateixa, han convulsionat el panorama íntim i social de l’actual poesia escrita per dones. Al 1982 es trasllada a Paris després d’estudiar literatura anglesa a Damasc. En castellà podem trobar dos dels seus llibres: Cereza roja sobre losas blancas (Premi Adonis del Foro Cultural Libanés a la millor creació àrab en 1998) i Te miro, els dos publicats a la editorial Lancelot, de Múrcia. Aquest darrer llibre acaba de ser publicat en català, Et miro, a Pagès editors. També s’ha publicat en castellà el seu darrer poemari Señales del cuerpo. Participa assíduament en festivals internacionals a França, Regnet Unit, Suècia, Itàlia, Argentina, Síria, Egipte, Marroc… Maram fusiona la tradició pòetica eròtica i amorosa àrab a les experiències de la modernitat.

L’acte a la Biblioteca va ser presentat per Eduard Sanahuja, poeta i membre de l’Aula de Poesia de Barcelona. Maram ens delectà amb una lectura dels seus poemes en àrab; un plaer sentir l’exquisida veu de la nostra convidada recitant els seus propis versos plens de sonora sensualitat.

I és que la poesia de Maram al-Masri pot semblar senzilla, però els seus versos són capaços de penetrar en el delicat i sutilíssim teixit de la tradició. En ella conflueix la tradició poètica de la poesia àrab d’arrels preislàmiques, lligada al tema de l’amor, la sensualitat i l’erotisme; i la tradició lírica occidental.

La poesia de Maram- Masri és una lírica de la quotidianitat que s’endinsa en el món dels sentiments, la complexitat dels quals expressa en poemes breus i precisos. Dards carregats d’intensitat que despullen un món interior propi i, a la vegada, universal amb autoretrats intimistes sobre l’amor, el desig, l’erotisme…Afirma que no té influències literàries  i que escriu des de la seva pròpia experiència, buscant la senzillesa, explorant els seus sentiments, fugint dels grans temes i fixant-se en allò quotidià per a explicar la seva personal visió del món.

A banda de la seva obra publicada, Maram ens parlà del poemari sobre el qual treballa en l’actualitat: una obra sobre el maltractament a les dones.  I és que la nostra autora reivindica decidida la  llibertat, personal i col·lectiva, amb coratge i valentia. Per finalitzar, Maram elogià el coratge del poble de Síria , al qual se sent profundament lligada, davant les lamentables circumstàncies actuals.

A la Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda  podeu gaudir dels poemaris de Maram al-Masri. El trobareu a la secció de poesia àrab sota la signatura P 852 al-M.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.