Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca del Carmel recomana… Una novela de barrio

19 desembre 2011 Sense Comentaris

Una novela de barrio/Francisco González Ledesma. Barcelona: RBA,2007

novela de barrioFrancisco González Ledesma és un escriptor de gènere negre àmpliament conegut i reconegut tant per la crítica com pels lectors. El mateix li passa al seu personatge fetitxe, l’inspector Méndez que ja forma part de l’imaginari de la ciutat. Va aparèixer per primer cop a la novel·la Expediente Barcelona, publicada el 1983, inici de la sèrie que sempre es mantindria ambientada a la ciutat i amb el personatge de l’inspector com a protagonista.

Ens centrem, però, en un dels últims casos de l’inspector Méndez, el que duu a terme a Una novela de barrio, on un antic atracador de bancs és assassinat. Aquest havia pogut fugir després del seu últim cop, on juntament amb un còmplice, van matar a un nen de tres anys. El principal sospitós de l’assassinat d’aquest atracador és el pare del nen, reconvertit en guardaespatlles i el còmplice de l’atracament pateix que el seu destí sigui el mateix que el del seu company així que intentarà matar el guardaespatlles abans que el liquidin a ell. Aquí és on intervé l’inspector Méndez, que anirà burxant els diferents elements de l’equació fins arribar a la solució, tot i que amb el particular sentit de la justícia del Méndez de ben segur no serà la més políticament correcta…

L’altre personatge inevitable és la pròpia ciutat, en aquest cas una passejada literària constant pels barris del Poble Sec i Horta, amb un punt de vista marcadament melangiós d’aquella Barcelona que no era assetjada per l’urbanisme despietat, de carrers estrets però amples històries.

Amb Una novela de barrio, Francisco González Ledesma va afegir el Premio Internacional de Novela Negra RBA (2007) als que ja li havia proporcionat en Méndez com el Premi Planeta (1984), el Mystère (1985 i 2005) o el Hammett (2002).

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.