Inici » Destacat, General, Lectors, Novetat

El lector opina

8 gener 2012 Sense Comentaris

DINAMISME LITERARI A LA CIUTAT BARROCA

Santanach, Joan; Torres, Xavier; Cazeneuve, Xavier; Garcia Espuche, Albert; Feliu, Francesc; Solervicens, Josep. Llengua i literatura. Barcelona 1700. Editorial Barcino, amb la col•laboració de la Fundació Lluís Carulla i l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. Barcelona, 2011. Demaneu la reserva d’aquest document.

La raó és tossuda i fa forat a través del temps, ni que sigui, de vegades, de manera gairebé imperceptible. Durant molts i molts anys, els tractats d’història de Catalunya passaven de puntetes per damunt del Barroc, embolcallant-lo amb l’etiqueta, equívoca i ambigua, de Decadència. Només cap a les darreres dècades del segle XX, alguns estudiosos van començar a produir treballs en diverses disciplines –demografia, literatura, música, filosofia, cultura popular… – que han anat perfilant el coneixement d’aquesta etapa de la història del nostre país, alhora que desfeien prejudicis i llocs comuns profundament enquistats. I és que una concepció intel•ligent de la tradició cultural ha de ser capaç de posar en valor els pressupòsits estètics més allunyats de la sensibilitat dominant en cada moment.

En aquest volum, de gairebé tres-centes pàgines, sis experts en aquell període aporten sengles treballs, perfectament complementaris, a través dels quals es projecta una mirada polièdrica sobre els usos sociolingüístics, la creació literària, les impremtes i les llibreries, els dietaris, els pamflets polítics, les biblioteques o la documentació notarial; tot plegat constitueix una panoràmica ben esclaridora del que era la llengua i la literatura a la capital catalana en temps dels Àustria, que se’ns apareix força més oberta i dinàmica del que moltes vegades se’ns havia volgut fer creure. És significatiu, en aquest sentit, que el primer dels apartats de l’obra es tituli “La decadència de la Decadència. Consideracions sobre un concepte historiogràfic prescindible”. Tota una declaració d’intencions.

Val a dir que no parlem, en cap cas, d’un llibre amb vocació minoritària, adreçat indefectiblement a un públic d’erudits, sinó que es manté dins un registre que el fa d’interès per a un lector de cultura mitjana, només que senti la curiositat per determinats passatges de la nostra història col•lectiva que havien estat massa poc estudiats en el passat. Enhorabona, doncs, als autors, a l’editorial Barcino –que tan bona feina fa, i d’ençà de tants anys, per divulgar la cultura catalana clàssica–, a la Fundació Lluís Carulla i a l’Institut de Cultura de Barcelona que hi han donat suport. Entre tots han fet possible l’aparició d’una obra elaborada amb una gran exigència i altament recomanable.

MIQUEL-LLUÍS MUNTANÉ

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.