Inici » Destacat, Poesia

Nicanor Parra Premi Cervantes 2011

2 desembre 2011 Sense Comentaris

El veterà poeta xilè, Nicanor Parra (San Fabián de Alico, 1914) ha guanyat el Premi Cervantes d’enguany, considerat el més important de les lletres hispanes, i concedit pel Ministerio de Cultura.

Creador de l’anomenada antipoesia, una poesia que va revolucionar el llenguatge dels versos. Junt amb Pablo Neruda, Vicente Huidobro o Gonzalo Rojas, està considerat un dels poetes xilens més importants.

El poeta José María Micó, membre del jurat del Cervantes, ha dit que s’ha valorat en Parra la seva llarga trajectòria, que sigui un poeta actiu, de gran independència creativa i també l’ha qualificat de “gran mestre sense escola”.

La seva trajectòria poètica va començar al 1937 publicant Cancionero sin nombre, amb forces influències del popularisme de Federico García Lorca. L’any 1954 va aparèixer Poemas y antipoemas on va irrompre al panorama literari de la poesia llatinoamericana el model antipoètic. Parra crea un nou estil poètic dotant als seus versos de simplicitat i apropant-se al llenguatge quotidià, en paraules del propi poeta: “Estoy en contra de la forma afectada del lenguaje tradicional poético”.

Amb anterioritat al Cervantes, Nicanor Parra ha estat reconegut amb altres importants premis com el Nacional de Literatura de Xile l’any 1969, el Juan Rulfo l’any 1991 i el Reina Sofía de Poesía Iberoamericana l’any 2001.

Parra també és un artista que ha exposat la seva obra visual a Xile, Espanya i als Estats Units.

Us deixo l’interessant article publicat pel diari El País per conèixer millor a aquest gran poeta.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.