Inici » Activitats, Autor del mes, Destacat, General, Novetat

Autor del mes: Enrique Vila-Matas III

27 novembre 2011 Sense Comentaris

OBRA DESTACADA

El mal de Montano / Enrique Vila-Matas. Barcelona : Anagrama, 2002. Demaneu la reserva d’aquest document.

El mal de Montano és una de les més llegides novel•les de l’autor barceloní Enrique Vila-Matas. Entre el diari íntim i la novel • la, el viatge sentimental, l’autoficció i l’assaig, El mal de Montano, és un fascinant tapís que es dispara en moltes direccions. Ens proposa el triomf de la literatura, la victòria sobre els enemics de la cultura llibresca, com si només a través de la literatura poguéssim entreveure una idea de supervivència, alguna forma de salvació, certa possibilitat d’un sentit nou per a l’existència pròpia. Un narrador, que signa els seus llibres amb el pseudònim de Rosario Girant, escriu un diari personal i un diccionari tímid de la seva vida i porta ben lluny el seu mal de Montano, està tan malalt de literatura que la ficció inicial (la creació d’un personatge obsessionat pel futur de la literatura i dedicat a desxifrar l’art dels diaris personals dels seus escriptors favorits) acaba transformant-se en una realitat quan l’autor decideix convertir-se en carn i ós en la literatura mateixa, allitar-hi, transformar-se en la memòria de la Biblioteca universal, entrar a formar part d’una societat secreta de conjurats contra els enemics de la literatura. A partir d’aquest moment, Rosario Girant escriurà el seu diari com si d’aquest depengués la sort de la literatura, com si aquest text obrís el present a la novetat, a la llibertat, i la literatura tingués altra oportunitat. Aquesta novel•la és una de les més arriscades propostes narratives de l’autor i fou Premio Herralde l’any 2002.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.