Inici » Destacat, General, Monogràfics, Novetat

Monogràfic: Barcelona i autors modernistes I

16 octubre 2011 Sense Comentaris

Amb aquest primer post iniciem una ruta literària monogràfica sobre Barcelona i autors modernistes. Començarem per la Barcelona de Santiago Rusiñol.

La casa natal de Santiago Rusiñol, al Carrer Princesa de Barcelona nº 37, seria més endavant l’esquema de la disposició escènica de “La Puntual”.

Els escenaris de la seva infantesa es van convertir en el paisatge del burgès barceloní i català per antonomàsia. Un altre d’aquests escenaris fou el Convent de Sant Agustí: paisatge gris i monòton que presideix tots els actes importants de la vida del Senyor Esteve.

El mateix Rusiñol escriu:

“ En aquell barri de Ribera hi havia hagut tant daltabaix de reformes que ja no quedava res de lo que hi havia. El passeig de Sant Joan també s’havia mort, com les àvies. Havien arrencat els plàtans, havien trossejat els bancs, i l’Hèrcules del sortidor i les tortugues, i fins la tosca els havien traslladat més lluny perquè anessin a criar molsa al desterro dels barris nous. Els boixets i les estàtues del Jardí del General, les havien tirat a la runa, i d’aquells passeigs ombrívols, n’havien fet cases amb pòrtics, iguals com una malura i patint d’una simetria que no tenia consol ni perdó”

En parlar de la Barcelona del seu temps:

“Recordo que quan era noi, el meu avi, que havia fet de voluntari liberal tota la guerra dels set anys i havia servat un cert amor o afició a les armes, aixís que hi havia una bullanga, de las que tan sovint en gaudia la nostra ciutat de Barcelona en aquells bons temps de la Gloriosa, me feia pujar amb ell al terrat per a sentir els trets d’una casa a l’altra, i em deia: ─ “Vull que t’avessis a sentir xiular les bales, perquè després quan sies gran no et vingui de nou”.

Pel que fa la pintura, el 1879 amb 18 anys, Rusiñol va exposar a la Sala Parés (al carrer Petritxol nº 5). Amb el temps esdevindria la principal plataforma per a la seva obra pictòrica.

Rusiñol va aprendre a pintar a l’aquarel•la a l’acadèmia Moragas al carrer Ample de Barcelona. Un any abans que fos fundat el Centre d’Aquarel•listes, presentà ja unes aquarel•les a l’Exposició de Belles Arts de l’Ateneu Barcelonès.

En els primers moments a Barcelona, Rusiñol gravitava geogràficament per Ciutat Vella, però en casar-se, preferí la zona nova de l’Eixample. També en aquest mateix temps, i més concretament el 14 de novembre de 1887, el Centre d’Aquarel•listes deixà la Plaça de la Catedral i es traslladà al segon pis de la casa Gibert, que es trobava a la part alta de Plaça Catalunya. Cada dia “baixava” a treballar al despatx del carrer Princesa, però la seva vida es desenvolupava principalment a la zona alta de Barcelona.

Si hi ha un lloc però en el que Rusiñol hi és present és Els Quatre Gats: inaugurat  el 14 de juny de 1897 i situat al carrer de Montsió, als baixos de la Casa Martí, edifici modernista de Josep Puig i Cadafalch. És curiós però que en Rusiñol no fes cap aportació decorativa feta per ell mateix, ni tant mateix fes cap producció artística on hi aparegués aquest local.

Anunci del local escrit per en Rusiñol:
A les persones de bon gust, als ciutadans de riu a riu, als que ensems de l’aliment pel seu cos necessiten alimentar l’esperit, en Pere Romeu els fa avinent que en el carrer de Montsió (…) estarà obert un establiment tan propi de l’espargiment dels ulls com nodrit de bones coses per complaure el paladar (…) “

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.