Inici » Destacat, General, Poesia

Recordem a … Federico García Lorca

18 agost 2011 Sense Comentaris

Demà es compleixen 75 anys de la mort de Federico García Lorca, assassinat durant el conflicte armat de la Guerra Civil.

Federico García Lorca (Fuente Vaqueros, Granada, 5 de juny de 1898 – entre Víznar i Alfacar, ibídem, 19 d’agost de 1936).

Considerat un dels poetes més insignes de la Generació del 27 i de la literatura espanyola de tots els temps, a la seva obra hi conviuen de manera excepcional la tradició popular i la culta. Molt vinculat a les formes tradicionals i neopopulars de la poesia, però també directament relacionat amb la renovació artística de les  avantguardes del S.XX, García Lorca va plasmar les seves idees estètiques en una constant negociació amb les possibilitats de l’art nou en tota la seva varietat: poesia, teatre, arts plàstiques, música, cinema.

Els primers poemes són Impresiones y paisajes i Libro de Poemas. La seva època de plenitud comença amb Poema del cante jondo (1921) que marcarà la lírica neopopularista de la Generació del 27. El segueixen Primeras canciones i Canciones (1927). La mort i la incompatibilitat moral del món gitano amb la societat burgesa omplen el Romancero gitano (1928). De la seva experiència als Estats Units (1929-30), escriu Poeta en Nueva York. Més tard arribarà, entre altres, l’elegia Llanto por la muerte de Ignacio Sánchez Mejías (1935). Les últimes obres són Seis poemas gallegos i la sèrie Sonetos del amor oscuro.

Per a commemorar la figura de Federico García Lorca i el paper de la poesia durant la Guerra Civil, durant la propera tardor la biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda li prepara un homenatge amb una exposició i diverses activitats entorn la seva obra. Us  mantindrem informats!

Per saber-ne més:

Fundació Federico García Lorca

Obres completes de Lorca

El Poder de la palabra

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.