Inici » Barcelona Cinema, Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novetat

Barcelona cinema… LOS TARANTOS (Rovira-Beleta, 1963)

18 juliol 2011 Sense Comentaris

Fa unes setmanes es va estrenar als cinemes Alexandra (ja ha desaparegut de cartellera) la pel·lícula documental Jacques Léonard, el payo chac que narra la peripècia del fotògraf parisí que va retratar la Barcelona gitana des de ben a prop, alhora que hi ha l’exposició fotogràfica Jacques Léonard. Barcelona gitana a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, aquesta sí sou a temps de visitar-la fins al 14 de gener de 2012, amb una col·lecció de fotografies inèdites que va realitzar al llarg de la seva vida viscuda entre els gitanos de Montjuïc des que es va casar amb Rosario Amaya. El valor d’aquestes fotografies són la seva gran força i la documentació d’un moment i d’una forma de vida que va desapareixent poc a poc. Considerades en el seu temps com a subversives i rebutjades per la censura  per no respondre a la retòrica dominant marcada per una visió amable i populista del col·lectiu gitano, les fotografies de Léonard donen una visió sense prejudicis, que el diferencien dels fotògrafs locals que també van fotografiar el món dels gitanos, i són d’una meticulositat etnogràfica a l’hora de deixar constància de tot tipus de ritus, festes i de la vida quotidiana gitana. També sabrem del manuscrit Les gitans. Les quatre fers en l’aire , un encàrrec que mai va arribar a publicar-se de l’editorial Plon de París (la mateixa que va editar Tristos tròpics de Lévi-Strauss, entre altres etnografies) . La dona de Léonard, la barcelonina Rosario Amaya, qui era model de pintors, era cosina de la bailaora i cantant de flamenc també del Somorrostro Carmen Amaya. Però d’aquesta història en parlarem un altre dia.

Tots aquests esdeveniments ens porten a recordar una pel·lícula estrenada a Barcelona l’any 1963 del director barceloní Francesc Rovira-Beleta, Los Tarantos.  Rarament l’univers gitano ha estat abordat amb tanta dignitat pel cinema espanyol com en aquesta pel·lícula, candidata als òscars com a millor pel·lícula estrangera l’any 1963. Inspirada en el Romeu i Julieta de Shakespeare, i amb el recent gran èxit llavors de la pel·lícula filmada per Robert Wise i Jerome Robbins West Side Story de 1961, Rovira-Beleta va emprendre el projecte a rel d’una conversa amb el crític Joan Francesc de Lasa. Pren com a partida una obra de teatre d’Alfredo Mañas, tot i que finalment aquest no va intervenir en el guió. El títol prové d’un pal del flamenc, la Taranta, que en el film dóna nom a la  família dels Tarantos enemistats amb els Zorongos (un altre pal del flamenc). Carmen Amaya, la Taranta, cap del clan dels Tarantos, va fer el seu darrer paper en el cinema ja que va morir sense poder veure la pel·lícula acabada. Per al rodatge es va aprofitar la gran nevada del Nadal de 1962 a Barcelona. En la pel·lícula també hi intervé Antonio Gades, llavors un reputat ballarí de la companyia de Pilar López, amb una seqüència mítica ballant a les Rambles sota les mangueres de la neteja. A més a més, hi figura Peret amb la seva música i la seva veu.

Rovira-Beleta va rodar tota la pel·lícula en escenaris naturals, filmant a l’estil dels neorrealistes imatges inèdites del barri de barraques del Somorrostro, al costat del mar, el mercat de verdures del Born i amb un afortunat tractament del paisatgisme suburbial amb plans generals, la fotogènia dels quals (tant dels escenaris com dels balls i dels ritus col·lectius) es tradueix en una gran plasticitat, ben servida per l’Eastmancolor.

L’Administració va classificar Los Tarantos a “1a A”, però la va elevar a “Interès Especial” a rel de la carrera de premis que va obtenir: Premi Ciutat de Barcelona l’any 1963… fins a la nominació per a millor film de parla no anglesa de Hollywood.

Bibliografia

Los Tarantos, dirigida per Francesc Rovira-Beleta, 1963

Antología crítica del cine español : 1906-1995 : flor en la sombra / Julio Pérez Perucha, ed. Madrid : Cátedra : Filmoteca Española, 1997

Benpar, Carlos. Rovira-Beleta: el cine y el cineasta. Barcelona : Laertes, 2000

Blog de la pel·lícula Jacques Léonard, el payo Chac. Curt Ficcions, 2011

La pel·lícula Jacques Léonard, el payo Chac a TV3 vídeos a la carta

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.