Inici » Destacat, General, Monogràfics, Novetat

Barcelona segons Narcís Oller IV

31 juliol 2011 Sense Comentaris

En aquesta ultima part del monogràfic dedicat a la visió de Barcelona del novel•lista, podem llegir la reflexió que fa sobre el projecte per al concurs de la nova façana de la catedral. Antoni Gaudí va col•laborar en la realització  del projecte per al seu mestre Joan Martorell. Un projecte que finalment no es va aprovar.

•    Barcelona segons Narcís Oller: “Lo concurs de la catedral”

La setmana passada han estat exposats en lo claustre de la catedral quatre projectes per al frontis de dit temple. Tothom sap que aquest és una joia de l’art gòtic i no hi haurà barceloní que no desitgi veure’l dotat d’una fatxada verament monumental, esvelta i rica, com reclamen les condicions arquitectòniques de son interior. Doncs bé, tot això ho reuneix en alt grau lo projecte presentat per l’arquitecte Sr. Martorell, autor de la capella de les Adoratrices, de l’iglésia de Port Bou i d’altres construccions gòtiques que revelen d’una manera brillant i palpable les especialíssimes disposicions que té son autor per a cultivar eix ordre arquitectònic. Lo públic que ha examinat aquells projectes, lliure de tota prevenció, ha declarat unànimement i amb entusiasme decidides preferències per aquell a què ens referim. Tothom ha vist que estava molt per dessobre dels altres tres, i els més entusiastes per l’art i l’avenç de Catalunya sortien d’allí ja no sols satisfets, sinó joiosos, de veure que tenim un arquitecte més, gran i inspirat com pocs podem comptar-ne desgraciadament”.

“Que el projecte no és del mateix gust que el gòtic de la catedral? Observeu l’ornamentació exterior de la porta de San Ivo, de tot aquell gran massís que sosté l’airós campanar de les hores, i veureu com tot lo dibuix del projecte està basat en lo d’aquella porta. I a part d’això, si el Sr. Martorell ha fet gòtic de debò i aquest gòtic fos més florit que el de l’interior, per què no podria posar-se en la fatxada? Per ventura en les mellors catedrals del món no es veu que tota la riquesa d’ornamentació era empleada principalment en les fatxades? Per ventura la unitat, ja no d’ordre sinó d’època, existeix en cap catedral d’Espanya? Doncs, per què dins d’un ordre no hem d’acceptar lo mellor i més ric?.

Lo que hi ha en tota l’oposició que es fa a l’esmentat projecte, si és lícit dir la veritat a qui no té l’honra de conèixer ni de vista el Sr. Martorell, és l’enveja que domina a cert element en alt grau perjudicial a Barcelona, element que en tots els certàmens procura tirar a terra lo que val de debò per a no deixar créixer certs noms que estan destinats a enfonsar, mal que els pesi, eixes reputacions artístiques que es formen lo dia en què Barcelona, era terra de cegos i res més. Si nostres autoritats i corporacions no es posen sobreavís per a lliurar-se de tan desastrosa influència, dintre poc veuran los concursos i certàmens concorreguts només que per lo nepotisme més trist, i ompliran la ciutat d’adefessis tan grans com certes obres modernes que tothom assenyala amb lo dit”. p. 133-134

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.