Inici » Destacat, Novetat, Poesia

Recordem a … Joan Oliver-Pere Quart

2 agost 2011 Sense Comentaris

AQUEST ANY FA 25 ANYS DE LA MORT DE JOAN OLIVER-PERE QUART

Joan Oliver i Sallarès (Sabadell, 29 de novembre de 1899 – Barcelona, 19 de juny de 1986). Joan Oliver neix l’any 1899 en el si d’una destacada família de la burgesia industrial sabadellenca. Educat, doncs, com a fill de casa bona, quart d’onze germans dels quals acabarà essent l’únic supervivent, d’aquí prendrà el seu pseudònim de Pere Quart . Va estudiar la carrera de Dret i va viatjar per Europa.

Si el primer llibre publicat és del 1928 —Una tragèdia a Lil·liput, narracions—, és el 1934 que es dóna a conèixer com a poeta -a una edat, doncs, ja una mica tardana-, amb el pseudònim que ja sempre més utilitzarà per a aquest gènere: Pere Quart.

Amb la Guerra Civil, Oliver es compromet amb el bàndol republicà. Al final de la guerra fuig a França, i el 1940 a Santiago de Xile, on viurà 8 anys. A Xile edità llibres propis i d’altres amb grans noms de la literatura catalana, també segueix treballant com a traductor i periodista.

El 1948 torna a Catalunya i és detingut pel seu passat com a republicà. El 1951 rep el premi del President de la República Francesa als Jocs Florals de París per la seva traducció de El Misantrop de Molière.

El 1964 treballa com a director literari de la editorial Ayma on dirigí les edicions Proa i la col·lecció A tot vent.Va ser membre i soci d’honor de l’Associació d’Escriptors en llengua catalana i el 1970 va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i el 1979 el premi Ciutat de Barcelona.

En termes generals, l’obra de Joan Oliver està marcada, doncs, per l’actitud crítica, la ironia sovint punyent, i també la versatilitat lingüística —demostrada, per exemple, en la versió lliure de l’obra teatral Pigmalió de George Bernard Shaw, on els diferents registres de l’idioma es combinen amb habilitat—. Tot a partir d’un cert individualisme que defuig els intel·lectualismes i que busca sovint una resposta als grans dilemes ètics del seu temps.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.