Inici » Activitats, Destacat, Novetat, Poesia

Cicle de poesia:De pensament, paraula i obra. José Ángel Leyva

19 juliol 2011 Sense Comentaris

El passat 30 de juny vam concloure la 17a edició del cicle de poesia De Pensament, Paraula i Obra  amb la presència a la biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda del poeta mexicà José Ángel Leyva. L’acte va ser presentat i conduit  per Jordi Virallonga, president de l’Aula de Poesia de Barcelona.

José Ángel Leyva, nascut a Durango (Mèxic) l’any 1958 és poeta, narrador, assagista, editor i promotor cultural. Titulat en Medicina per la Universitat Juárez de l’Estat de Durango, va cursar estudis de Literatura Iberoamericana a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic.

Ha estat membre fundador i codirector de la revista de poesia Alforja (2000-2008) i actualment és coordinador general de Publicacions de la Universitat Internacontinental des del 2006.  Actualment dirigeix la revista de poesia i arts visuals La Otra i els seus poemes han estat traduïts a gairabé una desena d’idiomes.

A la primera part de la sessió, José Ángel Leyva ens va presentar la revista que dirigeix, La Otra, que sota el subtítol de “Revista de poesía + artes visuales + otras letras” recull la tradició de les revistes literàries independents a Mèxic, amb l’apertura com a consigna priomordial. Vam poder veure part dels continguts de l’edició on line de la revista, que difereix en part de l’edició en paper. La revista es centra en la poesia en general, no només en la mexicana, i amb la presència de nombrosos poetes de  diverses latituds a la revista s’intenta assolir aquesta voluntat universalista.

Després d’una pausa vam reprendre la sessió, aquesta vegada centrada en l’obra poètica del convidat.  El poeta ens va llegir versos dels seus poemaris  Cátulo en el destierro, o Aguja entre d’altres, i ens parlà dels temes amb més forta presència a la seva producció:  la violència a un país altament indígena i, a la vegada, molt racista, on els referents diluïts, confusos, generen un caràcter violent; l’amor, les pròpies arrels o la sempre difícil pregunta d’on provenim, són elements que es conjuguen als seus versos, tal com vam poder sentir a la recitació que ens va oferir.  I és que, segons José Ángel Leyva, la poesia hi té un paper fonamental per a entendre la realitat mexicana; el poeta creu i confia que la poesia pot oferir un sentit de pertinença i d’identitat a la comunitat capaç de reventir l’expressió de la violència al seu país.  Una gran fita que esperem que pugui ser assolida aviat.

Si voleu conèixer de més a prop l’obra del nostre convidat, la podeu trobar a la biblioteca sota la signatura P834B Ley.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.