Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Etapes, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

El raptor de gnoms: Etapa 5

24 juny 2011 Un Comentari

Després d’alliberar el gnom Seb, Dragan aprofita per saciar la seva sed a una font mítica. Ara bé, a més d’alliberar els gnoms, també els visita de tant en tant i demostra tenir esperit cívic.

Pàg 34

Comença a refer el camí de puntetes –sempre mirant cap a terra- per l’alzinar gairebé impenetrable. Deu minuts després arriba a la Font Groga i sadolla la set amb  el rajolí d’aigua ferruguinosa que vessa entre la roca esgrogueïda, llefiscosa. S’asseu al banc de pedra desgastat de la font, respira fondo, satisfet, i es fica la mà a la butxaca. Encara hi té tres pedres rodones, com les dues que havia llançat de matinada contra el fanal que il·luminava el mur d’aquella casa de Pedralbes.

Pàg 182

Baixa fins a la Font Groga, coneix una drecera, un camí ferèstec i poc transitat. La font està deserta, tan sols hi ha una bossa de plàstic, amb deixalles, d’algú que ha vingut a passar el diumenge. Un parell de garses picotegen la bossa esquinçada. Els ocells no marxen fins que ell no pica de mans. Dragan recull la bossa i la llença a un petit contenidor per abocar-hi deixalles. No comprèn per què la gent d’aquest país no té prou cura dels boscos preciosos que hi creixen… de què els serveix anar a votar si ells mateixos maltracten la terra on viuen?

LA FONT GROGA

La font groga està enclavada en una zona verda i humida on els arbres no deixen veure el sol. Va ser molt popular al segle XIX, ja que es deia que les seves aigües curaven el còlera.

L’any 1790 el metge Menós assegurava que les seves aigües eren perjudicials, ja que sortien impregnades “ de la tintura que le dan las raíces de los árboles, arbustos y plantas”. Tanmateix el van replicar dient que el color groc de les aigües era atribuït a les sals de ferro que contenen i que exalcen les virtuts curatives.

FONTS:

Forcada i Salvadó, Ignasi. Itineraris per Collserola. (vàries edicions) / Tormos i Rami, Miquel. Camins d’aigua: passejades per 100 fonts de Collserola. Madrid: Desnivel, 2007.

CONSULTEU EL MAPA DE LA RUTA LITERÀRIA

One Comment »

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.