Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Etapes, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

El raptor de gnoms: Etapa 4. Primera part

13 juny 2011 Sense Comentaris

EL MINA GROTT

La Mina Grott és una galeria de 1290 metres de longitud que travessa la muntanya de Vallvidreda. Mitjançant un canalís cobert situat al sòl i per tot el llarg de la galeria , proporcionava l’aigua del pantà fins a l’aleshores poble de Sarrià; arribava a subministrar 400.000 litres diaris.

Carles Montañés va tenir la idea de fer passar un tren per aquest túnel, com a primer pas d’un projecte que pretenia comunicar amb tren elèctric la ciutat de Barcelona i la comarca del Vallès, però que no va trobar ajut econòmic suficient. Finalment, el tren es va inaugurar el 13 de juny de 1908 i consistia en un únic vagó elèctric d’onze metres i mig de llarg i amb una cabuda per a 36 passatgers que havien d’anar asseguts per la poca alçada del túnel.

Per animar la gent a agafar el Mina Grott, Montañés va projectar un parc a l’americana, que amb el nom de Lake Valley Park havia de tenir camps d’esports, muntanyes russes i fins i tot un globus captiu…  El parc no es va fer mai perquè les societats del Funicular de Vallvidreda i del Parc d’Atraccions del Tibidabo van tenir por de la competència i van denunciar la falta de seguretat del Mina Grott.

Després de diversos entrebancs i conflictes amb l’administració fou clausurat el 28 de novembre de 1916.

Per acabar, us aconsellem que feu una ullada al capítol referent al Mina Grott de Collserola sota terra.

Fonts: FERNÁNDEZ I VALENTÍ, Ricard. El Mina Grott: història d’un petit tren de Vallvidrera. Barcelona : Ajuntament de Barcelona. Arxiu Municipal. Districte de Sarrià-Sant Gervasi, DL 2004 ; TORMOS I RAMI, Miquel. Passejades per 100 fonts de Collserola. Madrid: Desnivel, 2007 ; MORET, Xavier. Collserola pas a pas.

Consulteu el mapa de la ruta literària.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.