Inici » Destacat, Monogràfics, Poesia

Poesia aplicada: Poetes maleïts

5 maig 2011 Sense Comentaris

El concepte de poetes maleïts va aparèixer a les acaballes del segle XIX a França, gràcies a una obra de Paul Verlaine del mateix nom, publicada el 1888, en què l’autor comentava i antologava sis poetes decadents contemporanis (entre ells Charles Baudelaire, Arthur Rimbaud, Stéphane Mallarmé, Tristan Corbière i el mateix Paul Verlaine sota l’anagrama de Pauvre Lelian), que presentaven una sèrie de característiques comunes a la seva vida i a la seva poesia.

Hem d’entendre als poetes maleïts com una actitud d’oposició frontal a la societat establerta, i a la poesia maleïda com una escriptura transgressora per la seva càrrega de simbolisme i codificació.

Però aquests poetes francesos no són els únics que han estat definits  o  classificats  com   a  maleïts al  llarg de  la història de la poesia. També ho han estat d’altres com François Villon, William Blake, John Keats, Edgar Allan Poe, Isidore Ducasse, Antonin Artaud, Anne Sexton, Pier Paolo Pasolini o actualment Leopoldo María Panero.

Són poetes que han viscut al marge de la societat, tant civil com literària, i en alguns casos han patit malalties mentals. De vegades fins i tot han estat ingressats a hospitals psiquiàtrics, o han mort a una edat molt curta i de manera tràgica sense cap tipus de reconeixement a la seva obra, tot i que amb el pas del temps tant la crítica com els lectors els han valorat i reconegut donada la rellevància literària de la seva obra.

L’etiqueta de “maleït”, que en el cas de Verlaine s’aplicava a un grup de poetes amb trets estilístics i epocals comuns, ha acabat designant maneres d’entendre i de viure la poesia molt diverses: totes elles transgressores, però amb diferències d’origen i d’estil. Alguns autors s’inspiren en conceptes com el paisatge, la dona, l’art, etc., mentre que d’altres ho fan en la mort, els estats d’ànim, les visions místiques… També la forma és diversa: alguns utilitzen el vers lliure, mentre que d’altres tenen molta cura del rigor mètric.

Aquí teniu una breu selecció de títols que podeu trobar a la nostra biblioteca, entre molts altres que us convidem a descobrir:

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.