Inici » Autor del mes, Destacat, Poesia

Autor del mes: Olga Xirinacs (1a part)

14 abril 2011 Sense Comentaris

Olga Xirinacs Díaz va néixer a Tarragona l’any 1936.

L’escriptora de carrera literària molt versàtil ha escrit diversos gèneres literaris: poesia, novel·la, assaig, contes, prosa poètica…, tant en català com en castellà.

L’autora també és professora de piano i des de la seva joventut pinta per afició, aquest fet determina que la seva literatura estigui influïda per la música i la pintura, més que no pas per escriptors.

És col·laboradora habitual de la premsa escrita, ha escrit a diaris i revistes culturals (La Vanguardia, Avui, Foc Nou, Diari de Tarragona, A.L.S, El Ciervo, El Correo Catalán, Reus Diari, Nou Diari, Salina, El Observador, Serra d’Or, El Punt…).També ha impartit cursos de narrativa a l’Aula de Lletres i a la Universitat Pompeu Fabra, de Barcelona.

Els seus primers llibres de poesia daten dels anys 70.L ’any 1978 guanya els Jocs Florals de Barcelona i és nomenada Mestre en Gai Saber. Dels seus poemaris dels anys 70,80 i 90 destaquen, Botons de tiges grises (1977) ; Marina (1986) que va rebre el premi de la Crítica Serra d’Or de literatura infantil i juvenil a l’any següent; Llavis que dansen, premiada amb el premi Carles Riba al 1987, i La muralla (1993).

Recentment i pel que fa a la seva obra poètica, Xirinacs ha publicat Grills de mandarina (2004) i El sol a les vinyes (2005). Destaquem la publicació al 2009 d’Óssa Major: Poesia completa (1977-2009), aquest volum recull la seva obra poètica completa, poemes inèdits, i també inclou els seus poemes en castellà.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.