Inici » Barcelona Cinema, Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

Barcelona cinema… BARCELONA, ABANS QUE EL TEMPS HO ESBORRI

8 abril 2011 Sense Comentaris

Avui us recomanem una pel·lícula documental que encara podem trobar en cartellera als cinemes: Barcelona, abans que el temps ho esborri dirigida per Mireia Ros i basada en el llibre de Francesc Xavier Baladia Abans que el temps ho esborri: records dels anys d’esplendor i bohèmia de la burguesia catalana.

El llibre de F. Xavier Baladía es va convertir en un petit gran èxit editorial l’any 2003 i va assolir 4 edicions. Va ser elegit segon millor assaig de l’any pel suplement Cultures de La Vanguardia el 2003. RBA en català i Editorial Joventut en castellà (tercera edició) l’han reeditat el novembre de 2010.

El llibre i la pel·lícula són la narració de la vida privada d’una família de l’alta burgesia barcelonina, els Baladia, en el seu moment de més esplendor, entre les dues Exposcicions Universals, la de 1888 i la de 1929, època en què la ciutat va arribar a l’alçada de les grans capitals del món a tots nivells. A través dels records heretats per un dels seus descendents, ens traslladem als anys daurats que ens van deixar un llegat que ha fet de la Barcelona d’avui un referent internacional.

El narrador ens descriu els diferents membres de la seva estirp i el seu entorn: artistes, intel·lectuals, vividors, falsos prínceps, xofers, i altres famílies de l’alta burgesia… Individus emprenedors, exquisits, temibles i dilapidadors.

Entre ells, les dones, avançades al seu temps, que trepitjaven fort i que portaven la vida que volien: la tia Ramona Soler, una empresària implacable; Teresa Mestre dona de gran bellesa qui va inspirar a Eugeni d’Ors el personatge de La Ben Plantada a qui totes les barcelonines es volien assemblar, Ramon Casas va pintar un cèlebre retrat seu; Isabel Llorach, dona molt lliure i agitadora cultural i de qui J. M. de Sagarra en faria un retrat a Vida privada en el personatge d’Hortènsia. Altres personatges dels Baladia que coneixerem són: Padrí, industrial i mecenes, Gip, el seu fill vividor.. Històries de passions i desamor, viatges, les vil·les de Palamós i Cadaqués, esquiades als Pirineus.. Amistats amb artistes i escriptors com Ramon Casas, Eugeni d’Ors, Pompeu Fabra, Josep Pla… Visitants estrangers atrets per Barcelona com Nijinsky, Barbara Hutton, Richard Strauss, Carlos Gardel. I la ciutat on Gaudí o Puig i Cadafalch competien dissenyant edificis per als rics i que va aconseguir enlluernar el món sencer.

L’exhaustiu treball de documentació i de selecció d’imatges (fotografies, quadres, pel·lícules familiars inèdites), aconsegueix atrapar l’esperit d’aquella burgesia. S’hi copsa l’evolució de la ciutat des de la Revolució Industrial i les Exposicions Universals fins a la ciutat turística que és avui, a través de material dels arxius particulars de 30 famílies. Molt poca gent disposava d’una càmera per atrapar el temps, així doncs que és un gran tresor poder contemplar imatges d’aquella època, bodes, batejos, berenars campestres, jardins…

Des d’aquí us animem a que no us deixeu perdre la pel·lícula abans que la retirin de la cartellera dels cinemes.

Bibliografia:

http://barcelonaabanslapelicula.com/

Baladía, F. Xavier. Abans que el temps ho esborri : records dels anys d’esplendor i bohèmia de la burgesia catalana. Barcelona : La Magrana, 2004

Ros, Mireia. Barcelona, abans que el temps ho esborri. Barcelona : Cameo, cop. 2011

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.