Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, Lectors, Novetat

El lector opina

4 febrer 2024 Sense Comentaris

La crisi de la narració / Byung-Chul Han. Barcelona : Herder, 2023. Traducció: David Torres

Aquest autor m’ha interessat sempre per la descripció que fa de la societat actual. Ens avisa de la seva transformació i de com canviem degut a les noves tecnologies, que ja va anunciar en un títol anterior, “La societat de la transparència”. En aquest nou títol dona una nova volta de cargol  quan ens alerta del buit al  que ens aboquen les pantalles (principalment dels mòbils) i de l’addicció que ens provoquen a la informació inabordable i accelerada del nostre present.

Byung-Chul parla de com la informació i la mineria de dades s’oposa a la narració. Vivim obsessionats amb les dades que expliquen però que no narren. Hem perdut la narració, l’aura. No només els adults han estat atrapats per aquesta onada expansiva, també els petits en són víctimes i perden la seva màgia innata en l’aprenentatge i el descobriment del món. Sembla que Byung-Chul s’anticipa a donar-nos una possible explicació de la baixada de nivell de coneixement i rendiment escolar del jovent.

A mi personalment, com a fotògraf analògic, m’interessa molt el que explica sobre les imatges i la mirada. L’autor fa una reflexió sobre l’alteritat de les fotografies de record i la buidor de les selfies. A les primeres els hi atribueix una mirada que és completament absent en les segones. Calen veus com la dels filòsofs de la quotidianitat com Byung-Chul per fer-nos conscients dels canvis, de les mancances i de les pèrdues que patim quan ens deixem portar per les noves tecnologies i per la indústria del consum, que ens aboquen al control i la vigilància de les grans corporacions que hi ha al darrere.

Martí Sala

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.