Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Lectors, Novel·la barcelonina, Novel·la històrica, Novetat

El lector opina

7 desembre 2023 Sense Comentaris

Rosa de cendra / Pilar Rahola.

Barcelona : Columna, 2017. ISBN 978-84-664-2225-3. Premi Ramon Llull 2017

En una Barcelona de les darreries del segle XIX i principis del XX en un context històric ple d’ideals, identitat i il·lusions, la família Corner, és un clar exemple de la societat benestant que amb un passat humil de lluita i supervivència, en el si de la qual els seus membres són un reflex calidoscòpic d’una època plena d’esperança, que l’autora, amb un acurat detall molt ben documentat, ens desvetlla en el retrat d’un passat que esdevé present de nou en el primer quart d’aquest segle XXI. Evidenciant, amb mestria lletraferida, la importància de saber qui som i d’on venim per entendre el que de mica en mica estem deixant de ser. Amb una narrativa evocadora que ens trasllada de nou als carrers plens de llambordes, pinzellada a pinzellada, ens desgrana una societat on el foc i les cendres són presents a totes les cases, palaus i classes socials, en la qual l’educació, la política i l’economia són part dels pilars que encara estan per construir-se en pro de la igualtat, la justícia i el progrés de la Humanitat.

Ens trobem amb un relat reivindicador del paper de la dona i la seva manera de resoldre les crisis i els conflictes, en un món contradictori, lluny de les maneres dels homes, en les quals la lluita, les estretors i les inquietuds polítiques són enfrontades i resoltes amb violència i barbàrie. Un món on les dones esdevenen un dels motors actius en el desenllaç dels esdeveniments en prendre consciència i mesures fins a arribar a l’ocupació del carrer convertint-se en protagonistes actives. Les revoltes populars que succeïren a Barcelona, i altres ciutats industrials catalanes, en el que es coneix com a Setmana Tràgica, entre el 26 de juliol i el 2 d’agost de 1909, a conseqüència de la mobilització de reservistes per ser enviats al Marroc juntament amb anteriors incidents amb bombes, la ciutat de Barcelona rebé el malnom de «la Rosa de Foc».

De recomanada i amena lectura amb un llenguatge clar i planer el lector pot arribar, fins i tot, al convenciment que empoderar-se femeninament és el que li cal no tan sols a Catalunya i el món enllà, sinó a tota la Humanitat que no aprèn dels seus errors sota el prisma del patriarcat.

©Mayte Duarte, novembre 2023.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.