Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Lectors, Novel·la barcelonina, Novel·la històrica, Novetat

El lector opina

4 juny 2023 Sense Comentaris

Francesca de Barcelona / Laia Perearnau

Barcelona : Columna, 2022. ISBN: 9788466429221

Premi Nèstor Luján 2022 de novel·la històrica

L’autora, amb una narrativa molt acurada, basant-se en una història real ens transporta a conèixer la ciutat i societat de la Barcelona de principis del segle XIV. En una ciutat insalubre, a on la protagonista, una dona excepcional lluitarà sense treva i totalment determinada a superar les limitacions que la societat patriarcal de l’època imposava les dones. La Francesca Satorra va desvetllar-se-li com una dona valenta i de caràcter que malgrat haver hagut de pagar una multa per fer de metgessa, en aquell mon dominat pels homes, va seguir exercint. Anys més tard, el mateix Joan I, li atorgaria la llicència per fer de cirurgiana convertint-se en el seu valedor. Això la va encoratjar a convertir-la en la protagonista de la seva novel·la.

La nissaga jueva dels Benevist, família de l’Astruc, està documentada des de principis del segle XIV amb una activitat econòmica i política important al Call a més d’exercir la medecina. Documentats també estan els procediments mèdics, cures i intervencions quirúrgiques així com els manuscrits de medecina. Basant-ne els processos judicials descrits al llibre en tres casos reals.

L’obra es desenvolupa en un marc cronològic força documentat que abasta els enfrontament amb els jueus i assalt al Call, la presència de la Pesta a Lleida, la mort del rei Pere, el bateig de la campana Honorata a la catedral de Barcelona.

Barcelona, 1382. Francesca és descendent de tota una nissaga de llevadores i remeieres. En l’exercici de la seva vocació acompanyant a la seva àvia i mentora, Francesca aprendrà els secrets de l’ofici i ens introduirem, amb ella, en el domini de les plantes remeieres. Però no li és prou, Francesca cobeja un somni gairebé impossible: convertir-se en metgessa i cirurgiana.

Serà ajudant a la seva àvia en les tasques de llevadora que s’endinsarà en el Call, allà es trobarà amb Martí, amic d’infantessa i membre d’un llinatge de metges que vol estudiar medecina. Aquest serà l’altre gran repte de la Francesca. Martí, de qui està enamorada i amb qui compartirà i patiran una vida plena d’entrebancs, amor, passió, traïcions… serà amb qui desenvoluparà i assolirà la seva autèntica i més intensa passió, en un món reservat als homes. Per aconseguir-ho es dedicarà, amb tota la seva determinació, a lluitar per aconseguir-ho compartint els seus coneixement amb en Martí i els llibres que ell li proporcionarà.

©Mayte Duarte, juny 2023.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.