Inici » Aniversaris, Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Lectors, Novetat, Poesia

10 ANYS DE LA TERTÚLIA D’ÈTICA I POESIA

28 maig 2023 Sense Comentaris

Poesia en Acció, associació que uneix la poesia amb la transmissió dels valors humans, i que duu a terme activitats culturals com la publicació del llibre Poesia solidària, amb finalitat benèfica, va impulsar ara ja fa deu anys, a l’Ateneu Barcelonès, una nova tertúlia amb el nom d’Ètica i Poesia, una tertúlia oberta a tothom i que ha sobreviscut als difícils anys de la pandèmia, adequant-se al format telemàtic quan ha calgut i oferint mensualment la presentació d’un/a o més poetes sempre amb un clar compromís ètic amb el temps que els va tocar viure. Des de Marcos Ana a Bertolt Brecht, des de Whitman a Màrius Torres, amb un recorregut per la poesia universal que ha tingut en el passat segle un dels ports des d’on ens hem endinsat al mar de la millor poesia, bo i reflexionant sobre el paper clau que ha tingut la literatura com a portaveu de temps incerts, com la nostra guerra civil, com la Primera o la Segona Guerra Mundial, com la persecució per la censura de la defensa de la llibertat en temps d’una dictadura que van segar veus tan clares i profundes com la de Federico García Lorca.

L’espai d’aquestes tertúlies, la sala Pompeu Fabra, amb estàtues de tall clàssic, convida a la reflexió, a aquella maièutica socràtica on es propicia els tertulians i les tertulianes a intervenir a través de preguntes que obrin el debat sobre temes polèmics. I el fet de ser una tertúlia mensual permet també establir ponts entre tertulians/es i el seu coordinador, qui ara us escriu; ponts de col·laboracions, de noves descobertes, de propostes de temàtiques per a tractar a futures tertúlies, així com d’enriquidores coneixences, persones que venien per primera vegada i, des de llavors, segueixen d’una forma o una altra vinculats a l’esperit de Poesia en Acció. La llista seria molt llarga, però és, sens dubte, una bona fotografia del dinamisme cultural de l’Ateneu Barcelonès, i d’escriptors i d’escriptores i intel·lectuals de primer rengle que hi han participat gustosament, com la vídua de José Agustín Goytisolo, Assumpta Carandell, o el poeta, Premi Nacional de Poesia, José Corredor-Matheos, sense oblidar-nos del diàleg amb altres arts, com per exemple, la pintura, amb un homenatge que tindrà lloc el mes de maig al pintor Pablo Picasso, del qual es commemora enguany el cinquantè aniversari de la seva mort. La tertúlia aprofundirà amb l’amistat del pintor amb els poetes de la Generació del 27 i de les contradiccions que acompanyen sovint la vida de l’artista, com vam destacar també del poeta amic del pintor, Pablo Neruda, en la  tertúlia que portava per títol “Llums i ombres en la vida de Pablo Neruda”. També hem establert connexions entre poesia i cinema amb la poeta i gran cinèfila, Sílvia Rins, a qui tornarem a convocar després de l’estiu. 

Ha estat significativa també la dedicació de les tertúlies a grans poetes que van lluitar per la llibertat, que van contribuir amb la seva defensa per una cultura sense discriminacions, des de la igualtat, des del dret a una escriptura en veu femenina. Zenobia Camprubí havia viscut a l’ombra del poeta Juan Ramón Jiménez, i era de justícia donar-li veu a les nostres tertúlies. Ángel Sody, membre fundador del centre d’Estudis i Documentació Zenobia Camprubí, va dedicar-li una excel·lent tertúlia; una més, com les dedicades a Maria Mercè Marçal, a Montserrat Abelló, a Rosa Leveroni o a Felícia Fuster, grans lluitadores totes, grans poetes, amb un enorme compromís ètic. 

I, si hi ha un tret distintiu d’aquesta tertúlia i que ha sorprès positivament a qui ha assistit en aquest recorregut de més de cent tertúlies d’Ètica i Poesia, és la importància de l’oralitat, de defensa d’una poesia recitada, posada dempeus amb tota la seva força expressiva, i de vegades acompanyada també de la mateixa música, amb les col·laboracions del cantautor Emiliano Valdeolivas, qui com a joglar del nostre segle, ens ha acompanyat amb els diàlegs entre poesia i cançó en tertúlies entranyables com la de Gloria Fuertes, l’any 2017, en l’homenatge que li vam dedicar pel centenari del seu naixement, o del gran José Hierro, a qui vam recordar ara farà un any.

Un divendres a meitat de mes, a la sala Pompeu Fabra de l’Ateneu Barcelonès, us espera la poesia, la reflexió sobre el paper que té l’art i la cultura en general en el món on vivim, sempre amb el record d’aquells i aquelles poetes que ens ajuden a tenir models per a construir un món millor. Us hi esperem!!

Guillem Vallejo

Poeta i president de Poesia en Acció

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.