Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Lectors, Novetat

El lector opina

2 juliol 2023 Sense Comentaris

GABINET DE CURIOSITATS

Sebastià Serrano. El regal de la lectura. Ed. Ara Llibres. 2022

Sebastià Serrano (Bellvís, 1944) és un nom força conegut en uns àmbits determinats de la nostra societat. Ha exercit l’ensenyament durant dècades a la Universitat de Barcelona en qualitat de catedràtic de Lingüística i Teoria de la Comunicació, però la seva tasca docent s’ha projectat també en uns quants escenaris acadèmics internacionals. Ha publicat un bon nombre de llibres, la major part dels quals corresponen al gènere assagístic sobre temes de la seva especialitat científica. Així mateix, les seves freqüents intervencions als mitjans de comunicació audiovisuals han contribuït de manera significativa a atorgar-li popularitat entre sectors socials més enllà del món estrictament universitari.

En la seva creació més recent, el doctor Serrano ha pouat d’una història real, la d’un ciutadà parisenc anomenat Claude que, a les acaballes del segle XIX, va esdevenir com a conseqüència d’un ictus el primer cas diagnosticat de ceguesa a la lectura, és a dir, d’incapacitat per reconèixer lletres i signes tipogràfics i descodificar-los. Des d’aquest punt de partida, l’autor combina la recreació novel·lada dels darrers anys de vida del personatge –el cas clínic del qual va desvetllar un ampli seguiment entre la comunitat mèdica internacional– amb una sèrie d’informacions i de reflexions relacionades amb el tema, que es van desplegant a base de capítols successius.

Aquesta obra aporta, a qualsevol lector mitjà amb varietat d’interessos, un ventall de curiositats que de ben segur se li faran suggeridores: des d’episodis reals de la història de la neurologia fins a observacions vinculades amb la pràctica de l’escriptura i de la lectura. Però la curiositat per excel·lència és, en realitat, el llibre mateix, ja que es tracta d’un treball híbrid de difícil classificació, que es mou en una intersecció entre la narrativa de ficció, l’assaig científic i, fins i tot, amb alguns ribets que freguen l’autoajuda. La singularitat de la proposta s’accentua pel fet que Serrano hi fa servir un registre planer, per moments col·loquial, una opció que no deixa de ser una arma de doble tall, ja que si bé facilita la dimensió comercial també va en detriment de l’estil literari.

En qualsevol cas, El regal de la lectura (acompanyat per la pregunta, a manera de subtítol, “Què passa al nostre cervell quan llegim?”) presenta alguns mèrits incontestables que es poden resumir en el fet de posar en valor, amb arguments entenedors,  la importància de l’hàbit de llegir per a la bona salut del complex mecanisme cognitiu humà: “Si per a infants i joves la lectura està entre les millors invencions possibles, per a la gent gran engrescada i enganxada a la lectura, que frueix de debò de la seva pràctica, avui sabem del cert que preserva la seva activitat mental eficient fins a edats molt avançades”.

En definitiva, doncs, parlem d’una obra original en l’enfocament i interessant en el contingut, una mena de gabinet de curiositats –tal com anomenaven en segles anteriors les estances destinades a la contemplació de les novetats culturals i científiques– on podem anar resseguint, en una mena de projecció calidoscòpica, un rosari de coneixements diversos al voltant del cervell humà i de tot allò que hi guarda relació: la memòria, les emocions, els sentits, les capacitats… Així mateix, hi podem trobar alguns apunts a propòsit dels noms pioners en les investigacions neurològiques, les seves vides i la seva metodologia de treball. Si s’aborda des d’aquesta perspectiva i no pas esperant-ne un exercici literari brillant ni un treball de divulgació científica a l’ús, el llibre no decep. De fet, conté prou elements per passar-hi unes quantes estones grates tot demostrant, de la manera més pràctica, allò que precisament planteja com a columna vertebral: el benefici de llegir.

MIQUEL-LLUÍS MUNTANÉ

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.