Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, Lectors, Novetat

El lector opina

14 febrer 2023 Sense Comentaris

Els nois de Hidden Valley Road : dins del cap d’una família americana / Robert Kolker

Traductor: Marc Rubió

Barcelona : Editorial Periscopi, 2022. ISBN: 9788419332004

Hi ha llibres que sents que estan escrits especialment per a tu. Descobreixes una novetat i ja intueixes que aquest títol t’omplirà i podràs entrar-hi de ple quan et submergeixis a la seva lectura. Què em va atrapar de “Els nois de Hidden Valey Road” escrit pel premiat periodista Robert Kolker? La resposta és la proximitat amb la problemàtica que s’hi descriu de la família Galvin: una família nombrosa americana amb ditze fills dels quals la meitat van patir un trastorn mental esquizofrènic. Aquest plantejament em toca personalment per afinitats familiars i per coneixement d’altres famílies amb el patiment de membres amb greus malalties mentals.

Kolker fa un treball d’investigació  rigorós sobre cadascun dels membres dels Galvin. També estudia l’evolució del coneixement científic i farmacològic sobre l’esquizofrènia. A partir d’aquí estructura molt intel·ligentment la història de vida de cada fill i del pare i de la mare. El seu plantejament és lúcid i molt ben estructurat: és principalment cronològic i va des del naixement dels fills fins a la mort de la mare al 2017.

Aquestes són històries de vida sorprenents i hi ajuda la dramatúrgia que crea l’autor, entre el periodisme seriós i la narració psicològica novel·lada. El tractament és respectuós i equidistant i fa que la lectura ens atrapi fins la darrera pàgina. La seqüenciació cronològica per capítols i individus ajuda molt a entendre l’evolució de la malaltia i la dinàmica entre germans i pares. Cada capítol es centra en un o dos membres de la família i va entreteixint com s’afecten entre ells. També descriu el seu entorn històric i antropològic. S’agraeix l’estructura en tres parts del llibre, on toca primer la infància, adolescència i primers brots, en segon lloc maduresa i tractament mèdic  rebut i a la tercera part una conclusió que planteja errors o encerts de tot el procés de la malaltia i l’afectació sobre tota la família. També aborda  la dicotomia entre els genetistes i els ambientalistes, una qüestió que en el cas de l’esquizofrènia no està encara resolta.

La gran habilitat de Kolker és fer conèixer una malaltia greu i destructiva des d’una visió narrativa captivadora amb parèntesi informatius sobre l’evolució de la ciència en neurologia, en malalties mentals i en el seu tractament. Puc dir, que com a persona sensibilitzada amb els trastorns mentals, la lectura del llibre m´ha proporcionat el plaer intel·lectual d’aprendre i comprendre amb més profunditat el complex entramat de vies, alternatives i plantejaments sobre aquesta afectació avui encara sense cura.

Martí Sala

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.