Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Lectors, Novel·la històrica, Novetat

El lector opina

4 desembre 2022 Sense Comentaris

 L’alquímia de la vida / Coia Valls

Columna Edicions, 2021. ISBN: 9788466428651

Ambientada en un segle xv, ple de canvis, en aquesta novel·la històrica que transcorre entre el Monestir de Vallbona de les Monges, Barcelona i la vila de Llívia, l’autora ens transporta al màgic moment en el qual l’home començava a ser la mida de totes les coses. És el canvi de paradigma de l’Antiguitat clàssica que donarà pas a la ciència empírica, en el qual els personatges que cerquen més enllà de la fetilleria i la superstició inicien la pròpia recerca envers una triaca no com a panacea universal, si no, més acurada i eficaç a cada mal.

Evidentment una fórmula com aquesta serà cobejada per aquells que volen posseir el control i els beneficis d’una ambició sense mesura i que no tindrà miraments amb justificar-se de les atrocitats cruentes que duran a terme. Persecució salvatge que farà que la vida dels seus personatges només trobi sentit rebel·lant-se al que es establert, sense por de l’estigmatització, de la mà de l’amor, l’amistat, el respecte i la lluita per uns principis ètics que despunten en aquesta nova societat. En aquest relat trobarem moltes lectures envers a l’alquímia i a la fosca i agosarada psicologia humana, amb una acurada documentació ens descriu un temps i un territori que ens és tan proper com llunyà.

Si l’alquímia és transformació, Coia Valls aconsegueix que el plaer de la lectura esdevingui en una experiència que ens trasbalsa els sentits fins al punt que tant podem gairebé flairar l’aroma de les herbes remeieres com la pudor d’una ciutat comtal empobrida i insalubre.

En paraules de la pròpia autora: “Fer les coses “com s’han fet sempre” només ens porta al mateix lloc. Sense canvi no hi ha progrés possible. Fer aquest primer pas, nadar contra corrent, és de valents que molt sovint han estat incompresos, criticats i assenyalats. La por al desconegut porta a l’immobilisme, que sempre és sospitós i respon sovint a interessos personals”. (Coia Valls, 04/03/2022 https://www.illadelsllibres.com/coia-valls-alquimia-vida-entrevista/)

©Mayte Duarte

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.