Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Lectors, Novetat

El lector opina

1 maig 2023 Sense Comentaris

Homenatge a Barcelona / Colm Toibín

Barcelona : Columna, 2013. Traducció: Víctor Aldea

Colm Toibín (Enniscorthy – Irlanda, 1957), és un autor que, tot i que viu a Dublín, sovinteja els seus viatges a Catalunya d’ençà que va venir a Barcelona per primer cop l’any 1975, és a dir dos mesos abans de la mort d’en Franco. Toibín, aleshores, tenia 20 anys i l’any 1988 retornà a Barcelona per escriure aquest llibre.

La primera edició fou l’any 1990 i la segona l’any 2002 on va incloure un nou capítol referent a la Barcelona olímpica del 1992 i aquesta edició és quina hem llegit.

Toibín, en aquest llibre és com un guia que ens va mostrant la ciutat, que mentre passeja ens explica la història dels indrets que visita, alhora que també comenta la situació i l’agitada vida política en la qual la ciutat està immersa. A l’autor no li passa res per alt i consigna, en aquest homenatge, els esdeveniments més significatius o l’anècdota més quotidiana i ho fa sense estridències, però fent-nos adonar que tot és com una mena de trencaclosques que finalment configura un tot: el seu homenatge de Barcelona.

Aquest noi que tot ho descobreix, no entén l’”espanyol” que aquí es parla fins que uns amics li expliquen que allò és català i prova d’estudiar-lo. Descobreix la sardana i quan prova de ballar-la, s’adona de la seva complexitat. Aquests serien dos apunts que ens poden assenyalar la voluntat de Toibín de no passar de puntetes com si fos un turista sinó que proba de conèixer la història i aquesta assumpció ens queda molt ben reflectida amb la molt bona informació que en té de la ciutat.

No obstant no podem deixar de comentar que el llibre s’ha d’inserir dins el període de finals del s. XX. Barcelona, ara, ja no es la mateixa ni socialment ni política. L’autor no podia saber aleshores com es va gestar la mal dita transició, ni tampoc allò que va envoltar el jocs del ’92 (detencions, tortures…), però aquest Homenatge a Barcelona esdevé un document de la percepció d’un forà, jove, que visita la ciutat en un context històric molt significatiu i amb la perspectiva de la història força convuls.

Sílvia Fortuny

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.