Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Espai Barcelona, General, Novetat

La Biblioteca El Carmel-Juan Marsé recomana… Barcelona fantasma: personas y lugares que ya no existen

25 juliol 2022 Sense Comentaris

Barcelona fantasma: personas y lugares que ya no existen/ Ramon de España. Barcelona: Vegueta ediciones, 2022

Ramón de España és un critic de còmic, música i televisió i novel·lista nascut a Barcelona l’ any 1956. És autor de nou novel·les i una dotzena d’assajos. En 2004 va dirigir la seva primera pel·lícula Haz conmigo lo que quieras. Actualment, col·labora amb diferents mitjans de comunicació com El Periódico, Crónica Global i Metropoli Oberta.

Barcelona fantasma és la recopilació en format llibre d’una sèrie d’articles que l’autor va escriure a Letra Global, suplement cultural de Crónica Global, en els quals l’autor descriu la Barcelona que ell va viure entre els anys 70 i 80. L’autor recorda amics i coneguts que han deixat petjada a Barcelona com per exemple: Carles Flavià, Gato Pérez, Jaume Sisa, Juan Marsé, Francisco Casavella, Paco Camarasa, Pepón Coromina, Rosa Maria Sardà, Carmen de Mairena i molts més. També es parla de molts llocs que ja no existeixen on l’autor va anar de festa com Zeleste, Salón Cibeles, Boliche, Zigzag i Bocaccio, entre altres. L’autor descriu una Barcelona que ell pensava que podia aspirar a ser la Nova York del Mediterrani i que s’ha convertit en una altra cosa.

Finalment, us oferim un fragment del llibre:

“ Ya no tengo la sensación de que Barcelona sea mi ciudad. Camino por la calle y no la encuentro. Para disfrutarla debo refugiarme en las viejas fotos en blanco y negro- para mi, mi ciudad es en blanco y negro- de Català Roca, Miserachs, Colom o los Pérez de Rozas. La Barcelona de las fotos me resulta más real que la que me rodea. Y a veces me encuentro a mi mismo en alguna de esas fotos, gracias a la presencia de un niño que tenia exactamente  la misma edad que yo cuando lo inmortalizó el fotógrafo. Tal vez por eso me paso la vida comprando libros sobre la ciudad del pasado, mientras que me abstengo de adquirir los que hacen referencia a la del presente. Supongo que me he convertido en un viejo (…)”

bcnfantasma

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.