Inici » Aniversaris, Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, Efemèrides, General, Poesia

Adrienne Rich, 1929-2012.

22 març 2022 Sense Comentaris

Adrienne Rich va néixer a Baltimore, Maryland, el 16 de maig de 1929 en el si d’una família ben estant. El seu pare,  Arnold Rice Rich, era el president de Patologia a l’Escola Mèdica de Johns Hopkins, i la seva mare, Helen Elizabeth (Jones) Rich, havia estat pianista i compositora. Família eclèctica pel què fa a la religió: pare jueu, mare protestant, tot i així, les dues filles van ser educades en el cristianisme.

El seu pare va ser qui la va incentivar a llegir i a escriure poesia. El seu pare disposava d’una bona  biblioteca on es podia trobar l’obra escriptors com ara Ibsen, Arnold, Blake, Keats, Rossetti, Tennyson… Els poemes Sources i After Dark documenten la seva relació amb el seu pare i descriuen com ella treballava molt per satisfer les ambicions dels seus pares, d’ella s’esperava que sobresortís.

Rich va obtenir el seu títol universitari al Col·legi de Radcliffe, Harvard, on es va dedicar especialment a la poesia i a aprendre tècniques d’escriptura, sense cap professora. El 1951, durant el seu últim any a la Universitat, va escriure la primera col·lecció de poesia de Rich, Un canvi de món (A Change of World), que va ser escollida per al Premi de Joves Poetes de Yale. Un cop es va graduar, Rich va rebre la Beca Guggenheim per estudiar a Oxford durant un any. Després de visitar Florència va decidir deixar els seus estudis a Oxford i romandre la resta del temps a Europa escrivint i explorant Itàlia. De 1961 a 1962 va viure als Països Baixos.

La seva obra mostra la transformació d’una poesia ben treballada però imitativa fins a un estil personal enèrgic. El seu creixent compromís amb el moviment feminista va influir molts els seus treballs. Com a intel·lectual i activista lesbiana, la seva obra poètica, juntament amb la d’Audre Lorde i d’Alice Walker, han inspirat la lluita de feministes i del món LGTBI.

El 1966 es va mudar a Nova York, va participar en moviments feministes i va publicar Necessities of Life, seguit entre altres de Selected Poems el 1967, Leaflets el 1969, Time’s Power el 1989, Midnight Salvage el 1999 i Arts of the Possible el 2001.

Entre els nombrosos premis obtinguts, sobresurten el National Institute of Arts and Letters el 1959, Shelley Memorial Award el 1971, National Book Award el 1974 i American Academy of Arts and Sciences el 1991. Va ser Doctor Honoris Causa per Smith College i per les Universitats Brandeis, Harvard i City College of New York.

El 1984 Rich es va mudar a Santa Cruz, Califòrnia, on va viure fins a la seva mort el  27 de març de 2012, als 82 anys d’edat. Un dels seus tres fills, Pablo Conrad, va comunicar que la seva mort va ser a conseqüència d’una artritis reumatoide que patia des de feia temps.
La última col·lecció de poesia publicada aquí, va ser publicada el 2021, per l’editorial Sexto Piso, una edició bilingüe, Sumergirse en el naufragio: poemas 1971-1972 = Diving into the wreck: poems 1971-1972.  També recomanem l’assaig Ensayos esenciales: cultura, política y el arte de la poesía, publicat el 2019 per Capitán Swing Libros.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.