Inici » Activitats, Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Club de lectura, Còmic, Destacat, Gènere negre, Novel·la barcelonina, Novel·la negra, Novetat

16 de desembre a les 18.00 h: Presentació de “Los mares del sur”, còmic d’Hernán Migoya i Tomeu Seguí

2 desembre 2021 Sense Comentaris

bibelcarmel_maresapaisada

Quan Manolo Vázquez Montalbán (Barcelona, 1939), va crear Carvalho, potser sense saber-ho va crear un mite i un personatge que el sobreviuria. Un gallec, ex-agent de la CIA, que treballava com a detectiu privat al cor del barri xino d’una Barcelona que començava a canviar després de la dictadura, en un barri xino que cada cop més gent anomenava Raval… Carvalho ens va retratar, amb la seva mirada lúcida i desencantada, des d’uns carrers que coneixia molt bé o des de taules i barres de bar on el menjar i el beure eren un acte de civilització i no únicament de supervivència. Va retratar un món en transformació que s’encarava a un futur lluminós i brillant, però on encara quedaven moltes rèmores del passat, com sempre el discurs oficial i optimista tenia poc a veure amb el que sentia el gruix de la població. L’èxit de les novel·les protagonitzades per Carvalho era innegable, i el 1978 va guanyar el premi Planeta amb la tercera entrega de la sèrie, Los mares del sur.

Carvalho ha estat un personatge adaptat a la televisió i al cinema, generalment amb adaptacions que no acabaven de convéncer gaire, però des de fa uns anys tenim una adaptació que està generant un merescut consens, els còmics d’Hernán Migoya als guions i Tomeu Seguí a la part gràfica. Els dos primers volums van rebre l’aplaudiment de públic i crítica, i els coneixedors de la saga esperàvem amb candeletes el proper volum, per molts el millor de la sèrie, i sembla que l’espera ha valgut la pena i l’expectació ha estat justificada.

Amb aquest volum Manuel Vázquez Montalbán va demostrar que li tenia agafada la mida al personatge i ens va oferir un molt bon llibre, i el mateix es pot dir del còmic. Després de Tatuaje i La soledad del mánager els autors ja tenien el personatge per la mà. Una adaptació de maduresa d’una novel·la de maduresa d’un dels personatges més estimats de la nostra literatura.

Per parlar de tot això comptarem amb Hernán Migoya (presencialment) i Tomeu Seguí (connectat per zoom) el proper dijous 16 de desembre a les 18.00 a la sala d’actes de la Biblioteca El Carmel – Juan Marsé, carrer Murtra 135-145.

Us hi esperem!

bibelcarmel_maressur

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.