Inici » Activitats, Aniversaris, Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, Efemèrides, Entre Versos, Poesia

Any Joan Triadú. “100 poesies catalanes que cal conèixer”: l’anàlisi de Josep Pedrals

30 novembre 2021 Sense Comentaris

 

triadú 100 poemesPer celebrar el centenari del naixement de Joan Triadú i Font, el proper dijous, Josep Pedrals, en l’activitat Any Joan Triadú: el Crit i el Criteri del nostre cicle Entre Versos,  analitzarà el per què de la tria de poemes que Joan Triadú va fer pel seu llibre 100 poesies catalanes que cal conèixer. Barcelona: Pòrtic, 2003, una tria personal que en Joan Triadú va qualificar de “difícil i alhora apassionant, resultat de molta lectura i d’una llarga i continuada experiència”.

Es tracta d’un recull imprescindible per a endinsar-nos en el món de la poesia catalana, ja que “la poesia és un actiu indispensable per a una nació com la nostra, forjada en la voluntat de ser-ho i mancada encara del dret d’exercir el seu lliure albir com a poble”. En Josep Pedrals l’ha repassat ben repassat i certificarà si realment coneixem o no tot aquest repertori posant-nos-el al davant, a la recerca de l’arrel expressiva dels poemes (el crit que els va fer néixer) i dels motius que van portar Triadú a fer la selecció (el criteri que els va reunir).

Joan Triadú i Font (Ribes de Freser, 1921 – Barcelona, 2010) fou un escriptor, crític literari i pedagog català. Activista cultural i resistent antifranquista, va participar en molts projectes culturals catalans significatius del segle xx com la revista Serra d’Or, la revista Ariel, el diari Avui o Òmnium Cultural. Fou pioner dels cursos de català en la postguerra. Mereixedor de la Creu de Sant Jordi (1982), el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1992), Doctor Honoris Causa per la Universitat Ramon Llull (1998) i Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (2001), entre altres distincions, la seva bibliografia aplega una trentena de títols entre dietaris, memòries, traduccions, crítica literària i reflexions sobre l’ofici d’educar.

Josep Pedrals (Barcelona, 1979-  ), poeta i recitador, escriu per necessitat, per voluntat i per encàrrec. Ha desenvolupat espais de poesia en ràdio i televisió i ha col·laborat en espais d’art i cultura de diverses publicacions, un no parar dins món de la poesia.

Acte dins la programació de l’Any Joan Triadú, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.