Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, Lectors, Novel·la barcelonina, Novetat, Premis literaris

El lector opina

7 novembre 2021 Sense Comentaris

 TÀNDEM / Maria Barbal.

Barcelona : Columna, 2021.

Quan parlem de Barcelona, sempre ens referim a la ciutat en termes d’una urbs total, l’expliquem sense espigolar-la, com si fos un bloc sense esqueixar i ens oblidem d’aquelles parts que la hi configuren.

Però Barcelona s’esmicola en barris, tots els barcelonins i les barcelonines som, vivim o ens immergim en un barri.  Els barris de Barcelona són diversos, n’hi ha que eren antics pobles annexats a la metròpoli, n’hi que són de nova fornada i n’hi ha que han estat els fundadors de la Ciutat, i amb aquesta diversitat se’ns presenta que cadascun dels barris té la seva pròpia personalitat, confegida en el decurs dels anys o dels segles, segons la seva l’antigor. Els barris configuren Barcelona i alhora l’Urbs configura els barris, hores d’ara, ja indestriables.

Així doncs, els ciutadans ens aixopluguem en  dos espais, el primer és el nostre habitatge i el segon, més innascible, és el barri.  El barri que a les primeries ens acull, però la feina nostre es submergir-nos-hi en tot allò que ens ofereix i sentir que hi formen part i que hi hem arrelat.

I arribem al llibre que comentem. No pensem que calgui presentar Maria Barbal (Tremp 1949) i el seu bon ofici com escriptora, amb una producció ingent i uns lectors i lectores fidels els quals mai decep.

L’acció de Tàndem s’ubica al barri de Sants, els personatges, un home i una dona, es coneixen duent a terme una activitat al Centre Cívic del barri. Llevat d’algun episodi que es desenvolupa a l’habitatge individual dels personatges, el barri esdevé espectador silenciós dels seus passejos, les seves converses i d’una relació que no podrà germinar fins que cadascun dels protagonistes no hagi resolt els seus propis conflictes. L’autora per a cadascun dels personatges utilitza dues veus narratives, la primera persona per el personatge masculí i un narrador omniscient per al personatge femení. La novel·la fa de bon llegir sobretot pel bon ofici de l’autora que escriu una història de persones anònimes i fins hi tot anodines però amb la voluntat de viure i, si és possible, d’aconseguir una mica de la felicitat que els ha estat manllevada.

Tàndem i la trajectòria com escriptora de Maria Barbal ha estat premiada amb el Premi Josep Pla 2021.

Sílvia Fortuny

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.