Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Còmic, Destacat, Espai Barcelona, General, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: Pulp. Los tiempos heroicos, de Jordi Pastor

25 juny 2021 Sense Comentaris

pulp-jordi-pastor__202011261347Pulp : los tiempos heroicos / un cómic de Jordi Pastor.- Barcelona: Planeta Cómic, [2021].

Sempre que parlem de pulp ens traslladem molt lluny, aquelles revistes barates, en paper dolent van ser un dels principals entreteniments durant la Gran Depressió als Estats Units i allà va ser on van sorgir autèntiques llegendes de les plomes de Dashiell Hammett, Raymond Chandler i molts altres. Unes llegendes que després amb els llibres i sobretot el cinema van esdevenir universals tot i ser un entreteniment marcadament local. Però no parlarem del pulp americà, parlarem del nostre, o una cosa semblant deuria pensar Jordi Pastor (Barcelona, 1977) quan va començar a planificar aquest còmic.

Hi va haver un moment en que aquí teníem pulp, moltíssim. Eren de gènere, d’espies, pol·licíaques, romàntiques, de ciència-ficció i sobretot el western o novel·la de l’oest. Al darrera d’aquestes novel·les hi havia escriptors tant-la-peça amb una capacitat de treball demencial i molt més talent del que se’ls reconeix, escriptors d’ofici capaços d’entregar 60 novel·les en un any, com el protagonista d’aquest còmic, Francesc Caudet Yarza, més conegut pels lectors de llibres de butxaca com a Frank Caudett.

pulp pagina

La història de Caudett és la de molts altres, potser el més reconegut arribaria a ser Francisco González Ledesma sota el nom de Silver Kane, novel·les de l’oest, a tant la peça, i els engranatges de la -en aquells moments poderosíssima- editorial Bruguera fent negoci, de manera desproporcionada i injusta de cara als autors, que perdien tot el control sobre vendes i reimpressions. Un autor americà, Dan Durango viatjarà a Barcelona a buscar aquests autors i trobarà a Caudet al mercat de Sant Antoni, l’únic lloc on pot anar l’autor per trobar els seus llibres que ni tan sols ell els té tots. Un homenatge a una manera d’escriure, a un entreteniment terriblement popular i a una part de la nostra història que seria una pena que quedés oblidada.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.