Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Espai Barcelona, Etapes, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

Passejant per Barcelona amb Hans Christian Andersen. Etapa 5

23 abril 2021 Sense Comentaris

Durant la seva estada a la ciutat, Hans Christian Andersen no queda gens impactat per la Catedral i és que en aquella època encara no tenia l’aparença actual.

Catedral-1900

La façana de la Catedral al 1900.

“Proseguí mi camino adentrándome por una calle aún más estrecha y más concurrida que la anterior; llamémosla <<el Callejón de los Fieles>>. Aquí, emparedada entre altas casas, estaba la catedral de Barcelona, sin llamar lo más mínimo la atención, sin grandeza alguna; se podía pasar por delante sin apercibirla siquiera; antes tendrían que darle a uno con el codo, como nos ocurre con ciertas celebridades, para que cayese en la cuenta. […] De la catedral, saliendo por una callejuela, pasé a otra igual de estrecha, pero resplandeciente de oro y plata. En Barcelona, como en otras ciudades españolas, persiste la organización medieval que permite a los diferentes gremios establecerse en calles propias; así, los zapateros tienen su calle; y así sucesivamente.”

La catedral actual és un edifici construït diverses vegades sobre sí mateix. Començada durant el segle XIII sobre una antiga catedral romànica, que a la seva vegada estava edificada sobre una esglèsia de l’època visigoda a la que va precedir una basílica paleocristiana… La façana actual és molt més recent, del segle XIX. Amb motiu de l’Exposició Universal de Barcelona, celebrada el 1888, es va convocar un concurs per edificar la façana establint el gòtic com a criteri artístic a seguir. Fou adjudicat a Josep Oriol Mestres, arquitecte titular de la catedral des de l’any 1855.

Façana de la Catedral al 1880.

Façana de la Catedral al 1880.

Per aprofundir en la història de la Catedral de Barcelona, us recomanem la lectura de La Catedral de Barcelona: història i històries, de Josep Maria Martí i Bonet.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.