Inici » Destacat, General, Monogràfics, Novetat

MONOGRÀFIC: 2011 ANY DE RÚSSIA A ESPANYA I D’ESPANYA A RÚSSIA III

20 març 2011 Sense Comentaris

Isaák Iákovlevich Pavlovski fou un escriptor i periodista rus nascut a Odessa el 1853. Fou membre de l’oposició antizarista, fou empressonat, i desterrat a Sibèria però s’exilià a Francia el 1878. Fou company i amic d’ Antón Chéjov i de Iván Turgénev, Va escriure Souvenirs sur Tourgueneff (Savine, 1887) i fou corresponsal a Europa del diari “Novoye Vremia” i altres publicacions fins el 1917. Viatjà per Espanya i Catalunya. Foren amics amb Narcis Oller i Angel Guimerà. També amb Emilia Pardo Bazán, José María Pereda i Benito Pérez Galdós. Va escriure el llibre: Esbossos de l’Espanya contempòrania 1884-1885 on deixa escrites les seves vivències i impressions de les seves trobades amb els representants del món literari i intel•lectual espanyol i català, a la vegada que explica costums i fets que li cridaren l’atenció donant a més a més una informació viva del que fou la Renaixença. Segons la tradició Pavlovski ha jugat un gran paper en la relació literària russo-catalana. Va traduïr obres de Narcís Oller i Angel Guimerà. I la seva primera novel•la editada en català fou Memòries d’un nihilista, traduïda per Oller, llibre que gaudí gran éxit al món intel•lectual de l’època. Va morir el 27 de març de 1924 a l’edat de 71 anys.

Obra destacada: Un rus a Catalunya / Isaac Pavlovski ; versió catalana de Josep M. Farré*.  Barcelona : El Llamp, cop. 1989. Reserveu del document
Memòries literàries : història dels meus llibres / Narcís Oller. Barcelona : Aedos, 1962. Reserveu del document

Més informació:  http://isaac-pavlovsky-engl.monsite-orange.fr/

* Josep Maria Farré i Pedrós és llicenciat en Història i traductor de rus. Va treballar quatre anys com a traductor a l’Ambaixada espanyola a Moscou. També ha estat professor lector de català a la Universitat. Ha escrit articles sobre viatgers rusos per Catalunya a L’Avenç i altres

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.