Inici » Autor del mes, Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, Efemèrides, General, Novetat, Poesia, Poeta del mes

John Keats 1795-1821

23 febrer 2021 Sense Comentaris

De la nostra col·lecció de poesia destacarem l’obra d’aquest noi que va morir molt jove ara fa 200 anys.

John Keats era d’origen humil, orfe de pare des de petit, un jove sensible i malaltís, enamorat del seu amor per Fanny Brawne, a qui enviava una carta diària (T.S.Eliot va considerar que aquesta correspondència era una de les millors obres literàries angleses), una obra que, anys més tard es va valorar en més de 125.000€  en una subhasta. Un home de passions a l’ombra del seu amic Shelley, un romàntic com el que més. Amb tot, en la seva època van ignorar aquest estudiant de cirurgia que es va passar a la poesia gràcies al seu amor per la lectura, i la influència d’Edmund Spenser. Malgrat la seva curta trajectòria poètica va ser un escriptor prolífic, encara que en el moment no se’l va considerar, per enveja o simplement perquè no valoraven les veus de la nova generació, menyspreant la seva obra, que no va ser reconeguda fins després de la seva mort.

La tuberculosis, que havia matat a la seva mare i al seu germà, el va portar a Nàpols amb el seu amic Joseph Severn, on van haver de passar una quarantena per por al tifus tancats al vaixell, de Nàpols es van traslladar a Roma on va produir gran part de la serva obra i on va morir poc després, el 23 de febrer de 1821, lluny del seu amor. “Here lies One Whose Name was writ in Water” (Aquí jeu algú que va escriure el seu nom a l’aigua), aquest és l’epitafi de la seva tomba que va escriure ell mateix, no cal afegir res més.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.