Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Lectors, Novetat

El lector opina

1 febrer 2021 Sense Comentaris

terra_maleidaLa terra maleïda / Juan Francisco Ferrándiz.

[Barcelona] : Rosa dels Vents, 2018. ISBN 9788416930555

Barcelona, la ciutat dels petons de color blau cel i fang als peus, lluita per sobreviure i ser lliure des de la nit dels temps.

Ambientada en el decurs del regnat del Carles el Calb, un cop més la vida dels barcelonins es portada al límit tant dins com fora de les seves muralles.

Ciutat coronada, en el decurs del segle IX fora objecte del desig de totes les formes de poder sense aconseguir mai doblegar la seva ànima femenina moltes vegades a les mans de les seves dones protagonistes.

Juan Francisco Ferrándiz, amb una narrativa acurada i gran capacitat d’imaginar i confrontar els fets històrics amb els quotidians, ens endinsa en un període fosc i difícil a les terres de frontera, fent sentir al lector la història com si fos un més dels seus personatges mitjançant la pugna per una pervivència que a ningú avui en dia ens és aliena. Combinant l’èpica i la llegenda magistralment els seus protagonistes imaginaris conviuen amb històrics que varen fer de les terres de frontera la seva terra que, maleïda o no, mai no perd la fermesa per la pervivència.

El comtat de Barcelona fou un dels comtats que els francs de l’imperi carolingi erigiren sobre l’antiga Gòtia, després de conquerir el territori als sarraïns. Abastava la ciutat i la seva rodalia, el territori de Terrassa, el Vallès, la majoria del Maresme i el Penedès. Com a domini de la Marca del Sacre Imperi,  fou fronterer amb al-Àndalus. Més enllà del riu Llobregat, fora dels seus dominis era terra de ningú, gairebé despoblada i sempre exposada a atacs i contraatacs tant des de la banda cristiana com de la musulmana.

Les seves contrades son i han estat des dels seus orígens cresol de cultures, creences, somnis i tradicions. A les planes de la novel·la trobem tot un seguit de reis, bisbes, comtes, pescadors, soldats, prohoms, nobles, colons o desesperats i humils vilatans. Les seves vides plenes d’amor, ambició, secrets i revenges restaran per sempre entrellaçades amb els carreus de la ciutat que mai oblida per on surt el sol ni les seves devocions. Tots  ells ens mostraran grans dosis de resiliència  per sortir-se’n del fossat de desesperança que plana pel territori aplegant tota la força, la intel·ligència i la fe que encara posseeix la terra que avui en dia trepitgem.

©Mayte Duarte

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.