Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Etapes, General, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

Itinerari literari. Les històries naturals. Etapa 10

21 desembre 2020 Sense Comentaris

carrer de la virtut“Gràcia és una vila d’una absoluta tradició liberal, la qual, anys més tard, s’hauria de concretar i personalitzar simbòlicament, en la seva famosa campana i en el popular setmanari evocador de la gloriosa torre del rellotge.”

El lligam de Joan Perucho amb la Vila de Gràcia va més enllà de l’àmbit literari ja que hi neix l’any 1920. El descriu com un barri combatiu políticament i hi crea localitzacions imaginàries com el Cafè de la Llibertat, un local situat al carrer de La Virtut on es reunien els elements progressistes de l’època.

A “Les històries naturals” també apareix Ferdinand de Lesseps. Provinent d’una família de diplomàtics, va ser cònsol de França a Barcelona entre el 1842 i el 1848. Dels sis anys passats a la ciutat es recorda la mediació que va dur a terme per intentar evitar el bombardeig del 1842 i la posterior tasca humanitària duta a terme, motiu pel qual se li dedicà la plaça que porta el seu nom, ben a prop de la torre on va viure a la riera de Vallcarca.

plaça lesseps

“Entraren, una vegada més, brunzents, dintre de la vila, amb gran terrabastall, i s’aturaren davant del número quatre del carrer de la Virtut. El cafè de <<La Llibertat>> era un establiment una mica sinistre. D’habitud s’hi reunien els elements més exaltats de la població, s’hi feien discursos polítics i s’hi signava algun que atre manifest inflamat. Les parets estaven pintades de color granat fosc i, al bell mig, centrades per una garlanda de flors oval, decorada al tremp, s’hi representaven escenes al·legòriques a la indústria, al comerç i a la navegació, personificades en dames de carns rosades i toves, púdicament embolcallades amb vels voleiadissos. […] L’establiment era ple de gom a gom. Hi havia un aire viciat, espès, lleugerament blavós pel fum dels cigars que hom hi cremava contínuament. S’hi devorava i comentava en veu alta, entre altres periòdics <<El Vapor>>, <<El Guarda Nacional>>, <<El Guirigay>> i <<El Constitucional>>.”

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.