Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Etapes, General, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

Itinerari literari. Les històries naturals. Etapa 6

7 desembre 2020 Sense Comentaris

torre de les puces 2“Havia arribat al Baluard de les Puces. A la caserna de les Drassanes, una mica més amunt, la tropa maniobrava i, pel seu aspecte i per les precaucions que prenia la guarda, alguna cosa no marxava com calia a la ciutat.”

La Torre de les Puces era una de les torres de la muralla medieval i moderna de Barcelona, emplaçada al costat de l’actual Monument a Colom. Data del segle XIV i formaria part del segon perímetre de muralles de la ciutat que envoltaven la muralla romana, inoperant des del punt de vista defensiu al segle XI. Se’n té constància gràfica gràcies a una intervenció arqueològica al peu del monument el 1999.

Les diferents intervencions arqueològiques han permès determinar que la Torre de les Puces tenia una planta heptagonal i que la part inferior del mur de la muralla marítima i de La Rambla és compacte, amb un gruix de 3 metres, i uns paraments externs fets amb carreuó regular lligat amb morter de calç. El parament extern presenta una pàtina de color atoranjat (òxid de ferro), de funció estètica. Aquest element defensiu fou enderrocat a mitjan segle XVIII.

torre de les puces carta arqueològica

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.