Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Etapes, General, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

Itinerari literari. Les històries naturals. Etapa 2

23 novembre 2020 Sense Comentaris

casagralla7

“Anirem a casa del marquès de La Gralla. Us tinc reservada una sorpresa. […] En passar davant de la capella d’en Marcús, en ple carrer de Carders, els impressionà l’aspecte de festa de les botigues i la gran quantitat de menestrals que es passejaven amb la gorra de sedalina dels diumenges i el cigarret als llavis. […] S’aturaren a la portalada de la casa-palau del marquès de La Gralla. Els lacais, en perruca i guants blancs, s’esperaven a l’entrada. Obriren la portella i ajudaren a baixar els viatgers, tot fent reverències.”

La Casa Gralla fou un palau d’estil renaixentista situat al carrer de la Portaferrissa de Barcelona. Construit al segle XIV com a residència barcelonina de la família Desplà, senyors d’Alella, que al segle XVI van entroncar amb els Gralla, es convertí en un dels edificis senyorials més notables de la ciutat. El 1856, quan el propietari del palau era el Duc de Medinacelli, el va vendre per al seu enderroc per motius de promoció immobiliària, tot i el seu reconeixement com a valor arquitectònic i artístic. Als terrenys que ocupava la Casa Grall es va obrir el carrer del Duc connectant així el carrer de la Portaferrissa amb el carrer de la Canuda.

L’enderrocament de la Casa Gralla, però, va ser controlat. Tan rica artísticament era aquesta construcció que moltes de les seves parts van ser comprades per peces per diferents personalitats amb la intenció d’incorporar-les a les seves propietats. Com Josep Xifré, un ric indià de la ciutat, que comprà pedres de la casa per afegir-les a la seva casa de Sant Martí de Provençals. El col·leccionista Francesc Santacana va comprar la llinda de l’entrada principal que es pot veure a la casa museu l’Enrajolada de Martorell. Miquell Coll, el 1867, va adquirir diverses estructures de portes interiors que va incorporar a la torre Pallaresa de Santa Coloma de Gramanet.

casa gralla collage1

Finalment l’obra de Josep Xifré no es va dur a terme i el marquès de Brusi va acabar comprant les pedres el 1881 amb la intenció d’incorporar-les a la seva casa de Sant Gervasi. A l’hora de muntar la façana es van adonar que només havien comprat el pati gòtic de la casa. El 1959, quan la família Brusi es va vendre els terrenys, el pati es va desmuntar per conservar-lo a un magatzem de Cornellà, on va ser comprat el 1990 per una constructora de Mijas per col·locar-lo a un palauet de la Costa del Sol. La reconstrucció no va prosperar i cinc anys després el propietari de Prosegur el va adquirir per instal·lar-lo a la seu de l’empresa a l’Hospitalet de Llobregat on roman des del 1996.

casa gralla collage2

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.