Inici » Aniversaris, Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Monogràfics, Novetat, Poesia

Charles Bukowski. Centenari naixement.

13 agost 2020 Sense Comentaris

BOKOWSKI COLOR

El 16 d’agost es compleixen 100 anys del naixement de Charles Bukowski (1920-1994). Aprofitem l’ocasió per parlar-vos una mica d’aquest autor nord-americà.

Figura emblemática i irreverent  de la literatura del S.XX, Bukowski va ser un autor prolífic: contes, novel·les i poesia conformen la seva producció. Sovint és considerat el màxim exponent de l’anomenat “realisme brut” ‘(dirty realisme’ en anglès): un moviment que va suposar un canvi radical en l’estil, la forma i la temàtica de la narrativa i la poesia moderna, sense rima, sense regles, lliure i transgresora.

Nascut a Andernach,  Alemanya, fill d’un soldat nord-americà i d’una jove local, la familia es traslladà a un suburbi de Los Angeles quan el fill tenia dos anys. La infància i adolescència de l’autor van ser dures, marcades pel comportament violent i despòtic del pare. El jove Bukowski vivia a un  barri obrer, humil i en plena depressió econòmica. En aquell ambient hostil ja de ben jove va tenir els primers contactes amb l’alcohol i l’escriptura, eixos principals de la resta de la seva vida. Bukowski va assistir a la universitat pública de Los Angeles durant dos anys on va començar a beure seriosament i també a escriure. Però va abandonar la ciutat i va començar a viatjar per tot el país durant més de deu anys, subsistint amb feines esporàdiques en fabriques o barris de mala mort, dormint en pensions i relacionat-se amb els personatges que esdevindrien la materia literària de la seva obra: prostitutes, vagabuns, marginats de la societat americana.  Després va tornar a Los Angeles definitivament i va treballar a una oficina postal. Fins el moment els seus contes s’havien publicat el columnes de diaris o publicacions independents sense gaire ressò, Arrel de la publicació en 1970 de la seva primera novel·la ‘Cartero’ Bukowski va deixar la seva feina per dedicar-se a partir d’aquell momentbukowski gorro botella plènament a l’escriptura.

Tinc dues opcions, continuar a l’oficina de correus i tornar-me boig… o quedar-me a fora i jugar a ser escriptor i morir-me de gana. He decidit morir-me de gana.”

Amb cinquanta anys va començar a fer recitals, a concedir entrevistes, a guanyar reconeixement, a publicar més novel·les, sense mai abandonar la seva peculiar intensa relació amb la beguda i el sexe. Fins la seva mort en 1994.

Diversos títols de les seves obres parlen per si sols de les seves línies argumentals: ‘Erecciones, eyaculaciones, exhibiciones’ (1972) o ‘Escritos de un viejo indecente’ (1969).

L’obra de Bukowski va rebre tant crítiques com elogis en el seu moment. Acusat de practicar un estil groller i exhibicionisme literari, d’altres lloaven la seva autenticitat i el seu estil autobiogràfic, transgressor, directe i confessional. Poeta i cronista de l’submón alcohòlic de Los Angeles i dels fracassats i marginats de la societat, avui dia és considerat un dels escriptors més influents i símbol de la literatura independent, de gran difusió i referent per a molts escriptors posteriors

Us hem preparat una guia de lectura amb l’obra de l’autor disponible a Biblioteques de Barcelona.

 

 

I si voleu aprofondir en la figura del poeta i narrador, us recomanem el documental sobre la vida de Charles Bukowski ‘Born into this’ (2003) de  John Dullaghan.

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.