Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Lectors, Novetat

El lector opina

1 agost 2020 Sense Comentaris

9788466426671El vel de la deessa / Glòria Sabaté

Barcelona : Columna, 2020. ISBN 9788466426671

Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica 2020

La primera dècada del segle XX és hereva d’un segle, el XIX, en què els catalans protagonitzen diverses guerres civils, la renaixença cultural i la revolució industrial. Aquesta intensitat social, política i econòmica donarà pas, a principis del segle XX, un dels períodes més efervescents que s’han viscut a la història del país. Tensions socials i diferències de classe molt extremes -la indústria catalana, el naixement del moviment obrer-; un clima cultural i polític en plena transformació -l’arrelament del catalanisme polític, del republicanisme, de l’anarquisme-; l’enfrontament amb les autoritats eclesiàstiques i la primera embranzida de l’educació laica.

En el marc posterior de l’esclat de la Setmana Tràgica, la societat femenina i barcelonina, s’aferren a l’educació com a via per lluitar contra el rol social que els ha estat imposat pel fet d’haver nascut dones. La marcada diferència de classes dota a la ciutat de diferents fronts des on es nodreix una revolució social, política, ideològica i també espiritual. I això serà possible mitjançant la veu d’unes dones empoderades que aposten per la cultura com a forma d’alliberar-se i crear una societat més justa, ja sigui des de la francmaçoneria, l’espiritisme o des de la lluita obrera.

Aquest és l’escenari en el qual Glòria Sabaté combina les vides de personatges de ficció com la Mariona o en Joan Anton amb personatges reals com Carme Karr, Lluïsa Vidal, Amàlia Domingo Soler i Ángeles López de Ayala, o en Jaume Massó i Torrent i Alexandre de Riquer, entre d’altres, que ens desvetllaran amb la recerca d’una relíquia oculta en un llegat bibliogràfic, el mite pel qual les dones deixaran de ser els “Àngels de la llar i filles d’Eva” per a ser les vetlladores de la llum i el coneixement.

El millor de l’obra són les ganes de saber-ne més que ens deixa la seva lectura -incitant-nos de nou a recórrer la memòria oculta a les nostres biblioteques- per fer caure el vel de l’oblit de la nostra actual societat amnèsica.

©Mayte Duarte, 2020

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.