Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, General, Gènere negre, Novel·la barcelonina, Novel·la negra, Novetat

La Biblioteca El Carmel-Juan Marsé recomana… La puta d’oros

12 juny 2020 Sense Comentaris

La puta d’oros/Elena Torres Girbau. Maçanet de la Selva: Gregal, 2005

Elena Torres Girbau va néixer a Barcelona l’any 1958. És diplomada en Magisteri en Ciències Naturals i Llicenciada en Història Medieval per la Universitat de Barcelona. L’any 2009 va fundar, amb altres escriptores, el col·lectiu Bruixes de Tinta amb l’objectiu de promocionar la creació literària i la lectura. La seva primera novel·la és La puta d’oros amb la qual va guanyar el Premi a la millor novel·la negra escrita en català al Festival Cubelles Noir.

La novel·la està protagonitzada per Jana Martí, que es dedica a escriure guies de viatge. Durant un viatge a Florència decideix deixar la seva feina i dedicar-se a si mateixa. Quan visita la seva mare s’ assabenta que ha patit un robatori i vol parlar amb els Mossos que hi porten la investigación. El responsable de la investigació és Luca Costa, un antic conegut de la seva joventut però que era amic de la familia Tamarite, de la qual Jana no vol saber res perquè un dels seus membres amb altra gent la va apallissar brutalment l’any 1976. Luca s’enamora de Jana i s’interessa per conèixer el que li va ocórrer.

Aquesta novel·la negra es desenvolupa principalment a Llança, Calafell i Barcelona. Els principals escenaris barcelonins estan als districtes de Ciutat Vella i Eixample, però també hi ha mencions a Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Sants-Montjuïc, Sant Andreu i Horta-Guinardó.

Finalment, us oferim un petit fragment de la novel·la:

” El trànsit dens d’aquesta hora copsa tota l’atenció de la Jana. Aprofita un semàfor en vermell per fixar-se en com està Barcelona. Es nota la crisi; hi ha un munt de comerços tancats amb el cartell de “Es lloga” o fins i tot el de “Es traspassa”. Com a tants llocs del món. la crisi és evident al carrer, més enllà de les portades cridaneres dels diaris.

Viatjar contínuament fa que sovint perdi la perspectiva de la realitat o, almenys, aquesta és la sensació que té quan porta molt de temps fora. Tot i que viu connectada a internet, les notícies agafen una certa distància. Està convençuda que aquest efecte és el resultat de viure cavalcant entre dos mons: el real, el d’aquí i ara, i el que té la sensació que queda en suspens esperant la seva arribada. Una idea pueril que no ha abandonat amb els anys”

Putadoros

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.