Inici » Destacat, General, Lectors, Novetat

El lector opina

7 juny 2020 Sense Comentaris

Las vencedores / Laetitia Colombani. Barcelona : Salamandra, 2020. ISBN  9788416310333

En estar confinats per l’estat d’alarma, la lectura se’m va reduir a la premsa i a algun títol pendent. He intentat defugir estar massa davant de l’ordinador o d’enganxar-me a series, cosa que finalment he fet amb menys moderació del que en un principi hagués volgut. Però sort tenim els que d’això en podem gaudir.

Amb la pandèmia hem pres més consciència que les persones sense recursos, sense sostre, són les més vulnerables. En aquesta crisi han sortit a la llum i malauradament ha augmentat el seu nombre. Va ser llegint novetats editorials, que vaig descobrir el títol “Les victorioses” i em va cridar l’atenció perquè parlava de dones recuperades del carrer i que vivien en un edifici d’acollida. Vaig demanar un exemplar per Internet.

Laetittia Colombani ens parla a través de la Solène, una brillant advocada, de com arriba a col·laborar en una casa d’acollida de dones que han patit molt abans d’arribar-hi. La Solène ens explica com aprèn a distanciar-se dels seus problemes personals que són nimis comparats amb unes  històries de vida duríssimes, i conseqüentment, decideix posar el seu gra de sorra per equilibrar la injustícia social. La novel·la està escrita abans de la pandèmia però alhora és una preqüela del que tenim i del que ens toca  treballar avui en una dimensió molt major.

Quin serà el nou contracte social? Com farem per alleugerir la penúria on pot caure tanta població?Tots hi comptem i a la novel·la, Colombani posa l’exemple del colibrí: un colibrí que s’activa apagar un terrible incendi al bosc, omplint el seu bec amb aigua per tirar unes gotes sobre les flames. Un gros animal veient-lo qüestiona la seva tasca, i el colibrí li contesta: “Sí, serà insuficient, però al menys hauré fet la meva part”. I de fet és això el que necessitem davant d’aquesta crisis de la Covid-19, que cadascú faci la seva part.

Martí Sala

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.