Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, General, Novel·la barcelonina, Novetat

La biblioteca El Carmel-Juan Marsé recomana… L’arquitecte dels somnis de Teresa Roig

5 juny 2020 Sense Comentaris

larquitecte-de-somnis_9788466417198L’arquitecte de somnis / Teresa Roig
Teresa Roig (Igualada, 1975) va treballar en el sector audiovisuals, però ara es dedica a escriure; des de jove ha col•laborat en diferents medis publicant contes pels que ha rebut diversos premis. També ha publicat novel•les històriques: L’herència de Horst (Alisis, 2007), Premi Setè Cel a la millor obra narrativa de l’any) i Pa amb xocolata (Alisis, 2008) i novel•les d’altres generes com :El primer dia de les nostres vides (Proa, 2010, Premi Roc Boronat), El blog de Lola Pons, La merceria ( Columna 2015).
L’arquitecte de somnis, Amor, odi i llàgrimes. Aquesta és la veritable història de la Pedrera. L’arquitecte de somnis és en Antoni Gaudí i Cornet i la novel·la gira, a més de la crònica de la construcció de la Pedrera,  sobre les històries de totes les persones lligades a aquest edifici situat a la cantonada del Passeig de Gràcia amb Provença de la ciutat de Barcelona.
Coneixerem la vida d’Antoni Gaudi i de la seva família des que va néixer el 25 de juny del 1852 fins que mor el 10 de juny de 1926. Els primers anys els passa entre Riudoms, Reus i el mas Calderera en contacta amb la natura que serà font d’nspiració en tota la seva obra. Es trasllada a Barcelona per realitzar estudis d’arquitectura. Ja arquitecte les seves primeres feines són amb la Cooperativa Obrera Mataronesa, participa en la tercera Exposició Universal de Paris l’any 1878 realitzant unes vitrines pel guanter Comelles que van impressionar a Eusebi Güell, industrial, polític i impulsor de la cultura catalana i Güell li va encarregar a Antoni Gaudi uns mobles. Serà el començament de quaranta anys d’amistat i mecenatge.
Aquesta narració ens relata un moment històric de la burgesia catalana de finals del segle XIX i principis del XX i les coneixerem a través de les relacions que tenen aquests personatges amb Antoni Gaudi ja, que són els seus clients. La novel·la està farcida d’anècdotes i d’històries que provoquen el xafarder que  tots tenim a dins.
Un tast:

Fa mesos que la Rosario pensa en altres homes. Primer com a simple exercici mental; després, amb una certa intenció. Així, quan acompanya el seu espòs a San Franacisco, on té negocis immobiliaris, somia amb un jove americà. Quan són a París i visiten amb freqüència en Pau Gil, un altre català aquí don Josep fa de marmessor, pensa en ell també. I a Barcelona, a la Paloma, una sala de balls que construeixen a l’antiga foneria Comas, de la qual són inversors, s’imagina ballant amb altres homes que no són el seu…Només una vegada està a punt d’escapar-se-li de les mans la diversió, i és durant la primera cursa de cotxes a la capital catalana, el desembre del 1899. Un sonat esdeveniment que organitza l’industrial Pere Milà, nebot de l’exalcalde Josep Maria Milà i Pi. I és que en Perico, com l’anomenen els seus amics, és tan atractiu, amb aquest aire de dandi, els seus vestits sastre de colors atrevits i la seva mirada penetrant…Tant que no pot evitar somiar amb ell aquella nit i la següent. Diverses vegades.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.