Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Poesia

La poesia a les xarxes

5 maig 2020 Sense Comentaris

Aquests dies de confinament, i amb el dia de la poesia pel mig, les xarxes socials s’han omplert d’iniciatives “poètiques”.

Molt aviat, en Josep Pedrals, va tenir la iniciativa de crear  el compte de Twitter @poetadguardia, on cada dia de reclusió es penja el vídeo d’un poeta contemporani recitant un poema escrit expressament per a l’ocasió. Han passat pel compte Josep Pedrals, Martí Sales, Núria Martínez Vernis, Esteve Plantada, Pau Sif, Maria Isern, Blanca Llum Vidal, Mireia Calafell, Sebastià Bonet,… ara ja porten més de 50 poemes

Des d’Omnium, amb l’etiqueta #poesiaconfinada,  des de Sant Cugat ens ofereixen recitals de poesia setmanalment, que es poden seguir des del seu compte d’Instagram @omnium.santcugat. Des d’aquest compte hem pogut sentir poemes de Vicent Andrés Estellés, David Caño, Maria Mercè Marçal, Gabriel Ferrater,..

També a Instagram va nèixer, de la mà d’un amant de la poesia, Germán Bartolomé Cerdà, un festival poètic en format de streamings, el PoesiaFest40, festival de poesia en quarentena,  on 15 poetes com Jaume C. Pons Alorda, Lluís Calvo, David Caño, Estel Solé, Pep Sanz, Anna Gual, Dolors Miquel, Lluís Lucero, Laia Maldonado, Àngels Moreno, Paula S. Piedad, Marta Pérez Sierra, Carles Rebassa, Núria Armengol o Aina Torres, recitaven poemes, propis o d’altri, fins arribar al 21 de març, dia Mundial de la Poesia.

Al portal lletraA, de la UOC, es poden trobar varies iniciatives que tenen a veure amb la poesia. Per una banda van crear el Dia de la Poesia Catalana a Internet, el 17 de març, per a que la poesia catalana tingués més presència a les xarxes, la idea és publicar peces poètiques, sense que importi el format (text, audio, fotografia, video,…) amb l’etiqueta #poesiacatalana.

Per una altra banda, també dins del portal de la UOC lletraA,  Sílvia Bel, actriu però habitual dels recitals de poesia, i la il·lustradora Marta Bellvehí, combinen la il·lustració i el recital de poesia en format audiovisual que podeu trobar a Poesia dibuixada.

A més, també es pot trobar l’apartat Música de poetes, en principi era una eina per ensenyar poesia però ara s’ha convertit en un pou d’on treure un munt de poemes musicats, alguns dels quals són difícils de trobar per altres canals.

I el projecte ‘Massa mare‘, una antologia de poesia escrita per dones. Maria Cabrera tria tres poemes de cada autora i un objecte que s’hi associï; Raquel Tomàs, a partir d’aquestes tries, en fa una natura morta en format fotogràfic. En aquesta ‘massa mare’ de poetesses podem trobar versos de Irene Solà, Blanca Llum Vidal, Mireia Calafell, Maria Cabrera, Anna Gual, Gemma Gorga, Maria Sevilla, Laia Carbonell, Raquel Santanera i Josefina Contijoch.

La Fundació Miquel Martí i Pol, també té varies propostes en línia. D’una banda, des de la seva pàgina de Facebook @FundacióMMP, han ofert el “I Cicle del Confinament” on han publicat vídeos dedicats a Màrius Torres, Jacint Verdaguer, Anna Dodas i a Joves autores., que també podeu seguir des del seu compte de Youtube.

Per altra banda, miren de fer arribar la poesia als més petits a través d’una aplicació “L’univers poètic de Miquel Martí i Pol” amb il·lustracions atractives i dinàmiques, a més de jocs que estimulen l’experimentació poètica, la creativitat i la lectura.

La Institució de les Lletres Catalanes organitza des de fa temps els Dilluns de Poesia al Centre d’Arts Santa Mònica. Pels dilluns han passat autors tan reconeguts com Montserrat Abelló, Joan Margarit, Margarida Ballester i Pere Gimferrer… ara des del compte de Youtube de l’Ars Santa Mònica es poden rememorar tots aquests poetes.

Poetry Slam BCN té un canal de youtube on es pengen el videos de les actuacions que normalment es porten a terme al CCCB, si tens ganes de descobrir aquest món, ara que es té més temps és el moment.

A Instagram també trobem el compte Poesia en tu sofá on pots trobar un munt de poemes recitats.

Espero que tingueu prou poesia pels dies incerts que encara ens queden per davant.

 

 

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.