Inici » Aniversaris, Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Novetat, Poesia

50 anys del Primer Festival de Poesia Popular Catalana

21 abril 2020 Sense Comentaris

El proper 25 d’abril es compleixen 50 anys d’un dels esdeveniments més singulars de la història literària de la nostra ciutat: a la sala Gran Price del carrer Casanova amb Floridablanca -una sala de boxa i lluita lliure on també s’hi feien balls i concerts- tenia lloc el Primer Festival Popular de Poesia Catalana, popularment conegut com el Price dels Poetes.

Pel ring de la sala Price hi van passar poetes de diverses generacions i sensibilitats com Salvador Espriu, Joan Brossa, Pere Quart, Agustí Bartra, Francesc Vallverdú, Gabriel Ferrater o Joan Vinyoli. D’alguna de les seves intervencions en queda registre, perquè el cineasta Pere Portabella va filmar-les d’amagat. Amb aquell material va muntar un documental, «Els poetes» (1970), del quan podeu veure’n un fragment aquí (i sencer a eBiblio):

La història de la iniciativa la descriu de manera sumària Pep Solà a La bastida dels somnis, la seva biografia de Joan Vinyoli (pp. 307-309). Al darrere de la convocatòria hi havia la Comissió Coordinadora de Forces Polítiques de Catalunya, que promovia un acte de mobilització ciutadana en solidaritat amb els presos polítics sota el pretext formal d’un acte literari. El dia abans, La Vanguardia [p. 33] se’n feia ressò i explicava que el «propósito del citado acto es acercar la poesía a unos sectores que habitualmente están alejados de ella».

L’organització de l’acte va ser encarregada a Joan Colomines, Joaquim Horta, Josep Pedreira i Francesc Vallverdú, i la direcció escènica del conjunt va recaure en Feliu Formosa i Josep Anton Codina. L’acte, celebrat el dissabte 25 d’abril de 1970, constava de tres parts, amb introducció de Joan Colomines i cloenda de Joan Oliver.

programa_pride

Programa

A la primera part es va escenificar un espectacle poètic, muntat per Josep Anton Codina, i amb la participació, entre altres, de Feliu Formosa, Carme Sansa o Montserrat Carulla. La segona part va homenatjar poetes que ja eren morts -Carles Riba, Bartomeu Roselló-Pòrcel, Josep Maria de Sagarra i Màrius Torres-, en un intent de lligar la poesia actual amb figures rellevants de generacions anteriors.

Finalment va tenir lloc la part segurament més esperada pels aproximadament quatre mil assistents a l’acte: el recital dels poetes. La relació de participants és única: J. V. Foix, Agustí Bartra, Pere Quart, Joan Vinyoli, Salvador Espriu, Gabriel Ferrater, Joan Ferrater, J. M. Llompart, Tomàs Garcés, Rosa Leveroni, Joan Colomines, Jordi Sarsanedas, Josep Palau i Fabre, Jaume Vidal i Alcover, Xavier Amorós, Joaquim Horta, Francesc Vallverdú…

ferrater price

La Vanguardia del dia 28 hi feia referència amb un llenguatge que no sabem descriure:

Si la poesía viene de la sangre, de la tierra, del hombre, en la velada el público la volvió a recogerla [sic] con entusiasmo. El recital tuvo una duración de dos horas y media y leyeron sus poesías 79 vates.

Sembla que els vates se’n van sortir de manera desigual, perquè el redactor afegeix:

Exaltar o ensombrecer actuaciones, citando nombres, sería injusto, porque en cada interpretación hubo pasión y total entrega de sentimientos.

No tothom devia exaltar els assistens com Gabriel Ferrater o Joan Oliver. Pep Solà ens explica que Vinyoli va tenir una actuació discreta, amb un to introspectiu i íntim que era lluny del que esperava l’auditori. Segurament no el trobaríem entre els joves que poc després van trencar un aparador a la Plaça Universitat.

Aquell abril l’avui desapareguda Sala Price havia obert les portes a un altre acte excepcional: la presentació del disc Dioptria de Pau Riba (nét d’un dels poetes homenatjats dies després), que el Palau de la Música s’havia negat a acollir. El disc, exponent del rock progressiu català, és una de les obres més rellevants de la música popular catalana.

El Gran Price, inaugurat el 1934 sobre el solar que ocupava la sala de ball La Bohemia Modernista, va ser testimoni dels cops de Pedro Carrasco o d’Urtain, però no va poder encaixar els de l’especulació immobiliària, i va ser enderrocat el març de 1973.

Per saber-ne més:

BALLBONA, Anna. «El temple de la boxa», El Punt Avui, 24 de febrer de 2013. [Consulta: 31 de març de 2020.]

MIQUEL BARCELONAUTA, “Sala Gran Price. Casanova-Floridablanca (1934-1973)”, Barcelofília, 15 de setembre de 2011. [Consulta: 1 d’abril de 2020.]

PORTABELLA, Pere (dir.). Poetes catalans. Films 59, [s.d.]

El Price dels poetes: 25 anys. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 1995.

SOLÀ, Pep. La bastida dels somnis. Girona: CCG: Fundació Valvi, 2010.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.