Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, General, Novel·la barcelonina, Novetat, Novetats bibliogràfiques

La Biblioteca El Carmel-Juan Marsé us recomana…Barcelona nua de Amaranta Sbardella

20 març 2020 Sense Comentaris

barcelona-nuaBarcelona nua / Amaranta Sbardella. Barcelona: Comanegra, 2019
Amaranta Sbardella va néixer a Roma l’any 1984, es va llicenciar en Llengües i Literatures estrangeres i es va especialitzar en llengües modernes i estudis interculturals.
També es va doctorar en Literatura comparada i traducció del text literari i la seva tesi va ser sobre el mite d’Adriana en la contemporaneïtat.
Ha traduït al italià Incerta glòria, Permagel i La vida sense Sara Amat i ha publicat Il maiestro e la faciulla. Le riscritture di Ariadna e del Minotauro .Amaranta Sbardella el dia d’avui és professora visitant a la Universitat de Barcelona.
Barceloan nua. Fuga a la ciutat: literatura, llocs comuns i camins insòlits ha estat traduïda per Marina Laboreo Roig i el pròleg és del David Guzman. Aquest edició de l’editorial Comanegra va acompanyada de les fotografies en blanc i negre d’Emiliano Maisto.
“De com un jove becari d’una biblioteca no troba algunes de les fitxes al catàleg, perquè se les han emportades els mateixos personatges de diverses obres ambientades a Barcelona.
De com aquests personatges es dispersen pels carrers de la ciutat, que tornarà a viure amb els ulls i les seves veus”
Així comença el Preàmbul de Barcelona nua, aquesta primera història marc és tan sols una excusa per mostra el inventari de personatges de la literatura barcelonina que aniran surtin en els contes que la segueixen. En tots els relats els personatges reviuran noves històries en els carrers de sempre, explicades per diferents narradors. Anirem passejant no només pels carrers de Barcelona sinó que passejàrem per la seva història. La Barcelona entre fàbriques, anarquistes i esplendors; el garrot vil de Ramon Casas, la Barcelona atacada i els refugis; la Gràcia de la Colometa, la Barcelona de quan l’Andrea arriba a la ciutata, les dones del Raval, la plaça Reial, el Call, la Boqueria del Biscuter, la Petra Delicado, el drac de Gaudi…
Barcelona nua és una picada d’ullet als que ens agrada les novel·les barcelonines. Històries que fa temps ens van acompanyar i ara quan acabes de llegir Barcelona nua tens ganes de retrobar-te amb tots aquests personatges, de ficció o no.

Un tast del pròleg de David Guzman

Sbardella ha signat un llibre . Una carta d’amor a la literatura de i sobre Barcelona no desproveïda de tota la càrrega crítica que necessita la ciutat. Una ciutat que ella coneix de prop i que en aquest llibre ha pogut mostra als italians des d’una òptica diferent, no postalitzada. Més que un pasticcio tal com l’entenien al barroc. Barcelona nua és sobre tot un gran palimsest. Una escriptura que solca de manera libèrrima i desprejutjada empremtes de paraules, personatges i criatures d’un imaginari compartit, d’una Barcelona intertextual disposada a trobar nous matisos en cada reescriptura de la seva història.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.