El lector opina
SAL ROJA. EL LLOP DE CARDONA de Ramon Gasch Pou i Teresa Sagrera Bassa. Barcelona : Columna, 2019.
No és tan sols una novel·la històrica
Aquests dos autors ens presenten un escenari d’emocions contraposades que cerquen un difícil equilibri de supervivència, tant a nivell individual com de poble.
Amb la Guerra de Successió com a rerefons mitjançant emocions i sentiments d’amor i odi -els autors- ens endinsen, amb una complicada coreografia, en el que rau en el fons de tots nosaltres. Des de les dues mirades i perspectives d’opressors i oprimits, la novel·la, de la mà del seu protagonista, que ens fa de Cicerone, transitem pels racons més foscos de l’ànima humana. Un viatge que ens porta a descobrir la capacitat de trobar la llum i l’escalf al bell mig de la foscor i la violència.
Les experiències dels personatges amb els seus propis fantasmes corporis troben, encara avui en dia, ressò en la memòria de molts lectors. Memòria en la qual el sentiment civilitzador i el salvatge ens aboquen diàriament a l’acceptació de que la humanitat només és pot assolir o perdre en aquesta perpetua lluita.
Al voltant d’en Miquel Ferrer trobem tot un seguit de personatges entre els quals destaquen la preeminència i tasca que fan les dones no tant sols en aquesta guerra si no en totes elles i cada dia des de totes les vessants. Amb un reconeixement explícit per part del protagonista.
Amb un llenguatge planer, ric i clar i una documentació molt acurada dels fets així com un bon coneixement del territori, el viatge per la memòria fa que trobem a Sal Roja el Llop de Cardona que tots portem dins.
©Mayte Duarte 2020
Moltes gràcies,
Una definició precisa del que vam intentar transmetre els autors quan vam escriure SAL ROJA.
Una forta abraçada…!
RGasch
Deixa el teu comentari!