Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Espai Barcelona, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: Cançons d’amor i de pluja, de Sergi Pàmies

25 octubre 2019 Sense Comentaris

cancons-damor-i-de-plujaCançons d’amor i de pluja / Sergi Pàmies.- Barcelona: Quaderns Crema, 2013.

L’etapa que Sergi Pàmies va obrir amb La bicicleta estàtica està sent la més celebrada de l’autor. A un domini magistral de la forma del conte hi suma un fons autobiogràfic que dóna un resultat fantàstic. La vida de Sergi Pàmies és força novel·lesca (tot i que a ell possiblement aquesta definició no li faria gaire gràcia), fill de l’exili activista de la guerra civil neix a París l’any 1960 (els seus pares eren Gregorio López Raimundo i Teresa Pàmies i Bertran). La seva família i les seves circumstàncies són interessants i ben fetes servir donen un estil, ara sí, 100% personal als seus llibres. Ara no cal relacionar-lo amb ningú per descriure’l, va per lliure i ho fa de primera!

 

Que no plorés en el moment de néixer va ser el primer indici d’una voluntat -aleshores només embionària- de passar desapercebut. En les setmanes posteriors, però, es va adonar que ser diferent podia perjudicar-lo i es va forçar a sanglotar de tant en tant, amb prou discontinuïtat per no crear ni alarma ni estrès. Els pares se’l miraven amb orgull. Gaudien dels avantatges de tenir un fill sense patir-ne els inconvenients. Menjava bé, suportava els flaixos de les càmeres, les onomatopeies afectuoses i les allaus de diminutius. Quan li tocava dormir, respirava de manera emfàtica perquè ningú no hagués d’acostar-se a cada moment per comprovar si encara era viu. Va aprendre a parlar i a caminar per no decebre les expectatives de l’entorn. L’escola, que tant allibera els pares negligents, va inaugurar un llarg parèntesi de calma. Mentre els companys vivien l’angoixa dels braços enguixats i dels dèficits d’atenció, ell es va instal·lar en una normalitat de creuer.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.